Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije, čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima su i predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Italije Serđo Matarela.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Bajden je u ime naroda Sjedinjenih Država, kako je navedeno, uputio najlepše želje predsedniku Vučiću i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti 15. februara.
“Izgradnja uspešnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu je i Sjedinjenih Država i Srbije, i tokom naredne godine radujem se unapređenju ovog cilja jačanjem regionalne energetske bezbednosti i širenjem naših ekonomskih veza.
Naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame na Sinaju, unapređujući regionalni mir i bezbednost. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije takođe su bile ključne za podršku stabilnosti u drugim delovima sveta. I, Sjedinjene Države cene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočila sa brutalnom invazijom Rusije. Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja. Takođe, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa prošlogodišnjim napretkom ostvarenim u Dijalogu sa Kosovom, kojim posreduje EU. Dogovor o normalizaciji i implementaciji predstavlja ključne korake ka mirnijoj i uspešnijoj budućnosti Srbije, reiona, i Evrope”, naveo je u čestitki Bajden.


Čestitku je, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, uputio i predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću želi sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje a, između ostalog, kaže:
“Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da u svoje i ime svog naroda uputim naiskrenije čestitke Vašoj ekselenciji i prijateljskom narodu Srbije. Veoma mi je drago što su odnosi između naših zemalja dostigli istorijski vrhunac i kako kažete, svoje ‘zlatno doba’. Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana. Verujući da posete na visokom nivou omogućavaju da razmotrimo sve aspekte naših odnosa, istakao bih da će mi biti drago da u narednom periodu odgovorim na Vaš poziv i posetim Beograd, a jednako ću se obradovati ako Vaša ekselencija bude prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji”, navodi se u čestitki predsednika Erdogana.

erdogan
Foto: Shutterstock


Čestitka je stigla i od predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, koji je, tom prilikom, podvukao značaj koji pridaje odnosima između Srbije i Francuske.
“Naša saradnja se oslanja na vekovno prijateljsvo i uključuje veliki broj oblasti. Izražavam želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju svoje odnose, posebno kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi, specijalizovanu izložbu EXPO, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Podrška evropskim integracijama Srbije ostaje prioritet našeg partnerstva. Moći ćete da računate na podršku Francuske, kako bi napori koje će Srbija preduzeti bili adekvatno uzeti u obzir tokom njenog procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Francuska će, takođe, nastaviti da podržava dijalog koji pomaže Evropska unija da bi se normalizovali odnosi između Beograda i Prištine. Molim Vas da primite, gospodine predsedniče, izraze mog dubokog poštovanja“, navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda


Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsedniku Vučiću i narodu Srbije čestitku je uputio i predsednik Republike Italije Serđo Matarela.
“U protekloj godini svedočili smo dodatnom produbljivanju saradnje Beograda i Rima, što je omogućilo da veza naših država i naroda bude još čvršća. Ova istorijska povezanost temelji se na stalnoj podršci Italije težnjama Sebije da postane član evropske porodice. Nadajući se ubrzanju tih pregovora, uveren sam da će Vaša zemlja nastaviti da se, uz posvećenost i osećaj odgovornosti, kreće putem reformi, kao i u okviru procesa koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je centralni faktor stabilnosti regiona. Primite, gospodine predsedniče, iskrene želje za blagostanje Vama lično i za prosperitetnu budućnost Republike Srbije“, navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Italije.


Čestitku je uputio i predsednik Republike Austrije Aleksandar Van der Belen.
“Naše dve zemlje uživaju odlične bilateralne odnose, sa dugogodišnjim živim političkim, ekonomskim, naučnim i kulturnim razmenama, koje su, takođe, rezultat mnogih ličnih kontakata ljudi ‘oči u oči’ i aktivne dijaspore. Uveravam Vas da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama. U tom smislu, nadamo se održivom i izvodivom rešenju normalizacije odnosa sa vašim susedom. Koristim ovu priliku da uputim svoje najlepše želje za Vaše lično blagostanje, kao i za prosperitetnu budućnost naroda Republike Srbije”, istakao je u svojoj čestitki Van der Balen zahvalivši na pozivu da poseti našu zemlju.

van der belen
Foto: Tanjug/AP Photo/Theresa Wey file


Predsedniku Vučiću praznik je čestitao o predsednik Republike Kipar Nikos Hristodulides, koji je istakao snažnu posvećenost Kipra nastavku podrške evropskom putu i pristupnim pregovorima Srbije, koji vode ka punopravnom članstvu Srbije Evropskoj uniji.
“U ime Vlade i naroda Republike Kipar, želim da vama i prijateljskom narodu Srbije uputim naše najtoplije čestitke i najsrdačnije želje povodom Dana državnosti Republike Srbije. Koristim ovu priliku da vam još jednom zahvalim na veoma toplom gostoprimstvu kojim ste dočekali mene i moju delegaciju tokom nedavne posete Beogradu, tokom koje smo ponovno potvrdili naše duboko ukorenjene i prijateljske odnose, kao i uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja. Unapred se radujem radu sa vama i Vladom Republike Srbije na daljem jačanju naših odnosa, na širenju naše saradnje na nove i neiskorišćene oblasti i na unapređenju naših inicijativa. Primite, Vaša ekselencijo, uveravanja o mom najvišem uvažavanju“, navodi se u čestitki predsednika Kipra.


Čestitku je uputio i predsednik Republike Poljske Andžej Duda, koji je predsedniku Vučiću i svim građanima Srbije poželeo sve najbolje.
“Naše zemlje su tradicionalno bliske. Sa zadovoljstvom pratim razvoj bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje. Želim da istaknem da Poljska aktivno podržava evropske težnje Srbije, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Uveren sam da su evropska integracija i proširenje Evropske unije u interesu cele Evrope. Dozvolite da Vam na ovaj, za Vas i sve građane Republike Srbije, važan dan, još jednom poželim mnogo uspeha i sve najbolje”, navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Poljske.


Čestitke su stigle i od predsednice Indije Drupadi Murmu, koja je, tom prilikom, prenela najlepše želje za dobro zdravlje i blagostanje predsednika Vučića, kao i kontinuirani napredak i prosperitet prijateljskog naroda Republike Srbije.
“U ime Vlade, naroda Indije i u lično ime, upućujem srdačne čestitke i pozdrave Vašoj ekselenciji, Vladi i narodu Republike Srbije povodom Vašeg nacionalnog praznika. Tokom moje prošlogodišnje posete Vašoj prelepoj zemlji, ponovo smo potvrdili našu posvećenost podizanju naših višeznačnih i istorijskih odnosa na nove visine. Gledajući unapred, optimista sam da će naše dve zemlje nastaviti da rade zajedno na unapređenju globalnog mira i stabilnosti, jačajući time glas Globalnog juga”, navodi se u čestitki indijske predsednice.


Predsedniku Vučiću praznik su čestitali i belgijski kralj Filip, holandski kralj Vilem-Aleksander, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, prestolonaskednik Saudijske Arabije Muhamed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud, kao i kralj Kraljevine Bahrein Hamad bin Isa Al Kalifa i kralj Maroka Mohamed VI.

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew


Čestitku je uputio o predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
“Povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje lično ime, upućujem Vam srdačne čestitke, a svim građanima Vaše zemlje želim boljitak i blagostanje. Saradnja Hrvatske i Srbije, kako dve susedne zemlje, od posebne je važnosti, ne samo za naše zemlje, nego i za stabilnost u regionu jugoistočne Evrope. Nadam se da će u narednom periodu biti uložen napor koji će da omogući poboljšanje naših bilateralnih odnosa. Primite, gospodine predsedniče, izraze mog ličnog poštovanja”, navodi se u čestitki predsednika Milanovića.


Dan državnosti Republike Srbije čestitala je i predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je u ime državljanki i državljana Republike Slovenije i u lično ime izrazila najbolje želje za svestrani napredak i blagostanje Srbije.
“Republika Slovenija i Republika Srbija grade korektne i sadržajne odnose, što je dobra polazna tačka za našu dalju svestranu saradnju u različitim oblastima i za dobrobit naših državljana. Situacija u međunarodnoj zajednici postavlja pred nas mnoge zahtevne izazove, koji su ujedno i prilika za još bližu saradnju na temelju zajedničkih evropskih vrednosti. Posebno neka nas povezuje zajednička posvećenost bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Želim da tome doprinesu i dalje konstruktivne rasprave u okviru procesa Brdo-Brijoni”, navodi se, između ostalog, u čestitki slovenačke predsednice.


Čestitku je uputio o predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi.
“Neizmerno mi je zadovoljstvo da, u ime naroda Arapske Republike Egipat i u svoje ime, Vašoj ekselenciji i prijateljskom srpskom narodu uputim naše srdačne čestitke, zajedno sa najlepšim željama povodom Nacionalnog dana Srbije. Izuzetna je satisfakcija što se poslednjih godina naš angažman stalno intenzivira u širokom spektru sektora u okviru uzajamnog razumevanja i zajedničkih interesa. Uveren sam da će naša rastuća saradnja dalje produbljivati višeznačne veze na obostranu korist naša dva naroda. Dragi gospodine predsedniče, želim Vam svako dobro, lično zdravlje i sreću, u nadi da će ova godina doneti više napretka i blagostanja Srbiji i njenom prijateljskom narodu”, navodi se u čestitki predsednika Egipta.

Foto: Tanjug/Iranian Presidency Office via AP


Nacionalni praznik Republike Srbije čestitao je i predsednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi.
“Islamska Republika Iran i Republika Srbija poseduju značajne mogućnosti za razvoj odnosa u svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim oblastima, kao i odlučnost obe strane za njihovo ostvarenje, nagoveštavajući svetlu budućnost za dva velika naroda Irana i Srbije. Nadam se da ćemo na putu, koji nam predstoji, biti svedoci sve većeg razvoja političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa dve zemlje. Uzvišenog Boga molim za zdravlje i uspeh Vaše ekselencije i prosperitet naroda Republike Srbije”, navodi se u čestitki predsednika Irana.


Čestitke su upitili i generalni guverner Australije Dejvid Harli, predsednik Republike Koreje Jun Suk Jol, DSR Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Mongolije Ukna Kurelsuk, predsednik Singapura Tarman Šanmagaratnam, predsednik Republike Gabon u prelaznom periodu Bris Klotar Oligvi Nguema, predsednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramapoza, predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisjan, predsednik Kirgijske Republike Sadir Žaparov i predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: