Podeli vest

Mlade i sredovečne žene koje piju više od jednog alkoholnog pića dnevno, u proseku imaju veću verovatnoću da razviju koronarnu bolest od ljudi koji piju manje, pokazuje novo istraživanje. Piće vikendom može biti podjednako opasno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

piće
Foto: Pixabay

Žene u studiji koje su prijavile da piju osam ili više alkoholnih pića nedeljno imale su 33 do 51 procenat veće šanse da razviju koronarnu bolest srca.

I žene koje piju prekomerno – tri alkoholna pića dnevno – imale su 68 odsto veće šanse da razviju koronarnu bolest od onih koje piju umereno, pokazalo je istraživanje.

„Postojala je sve veća prevalencija upotrebe alkohola među mladim i sredovečnim ženama jer žene mogu osećati da su zaštićene od srčanih bolesti dok ne postanu starije, ali ova studija pokazuje da čak i u toj starosnoj grupi, žene koje piju više od preporučena količina jednog pića dnevno ili imaju tendenciju da preterano piju, izloženi su riziku od koronarne bolesti srca“, napisao je u e-poruci Džamal ​​Rana, kardiolog iz Permanente Medical Group i glavni autor studije za Vašington post.

Studija je koristila podatke o 432.265 odraslih, starosti od 18 do 65 godina, koji su dobili negu u integrisanoj zdravstvenoj organizaciji Kaiser Permanente .

Grupa je bila sastavljena od oko 243.000 muškaraca i 189.000 žena koji su ispunjavali rutinske procene između 2014. i 2015. u kojima su prijavili svoj unos alkohola

Istraživači su zatim pogledali dijagnoze koronarne bolesti srca među učesnicima tokom četiri godine koje su usledile i doneli svoje zaključke.

Nisu samo alkoholičari i u riziku

Meri En Meklaflin, kardiolog u bolnici Mount Sinai Fuster Heart. Studija je interesantna jer je pokazala da čak i povremeno pijenje alkohola, ako dostigne nivo opijanja, može uticati na zdravlje srca, rekla je ona. Dakle, nije reč o “teškim alkoholičarima”.

“Ima onih koji su mislili da piće vikendom nije velika stvar, jer nisu pili svaki dan, Međutim pokazalo se da nije tako. U riziku su bile i žene koje su tokom vikenda pile više od četiri pića, kao i muškarci koji su pili više od pet pića” rekla je Meklaflin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: