Podeli vest

Posao u inostranstvu često ljudima čini kao bolja ili čak jedina opcija. Međutim, od obećane svetle budućnosti i napretka u karijeri put do posla u inostranstvu može se pretvoriti u moderno ropstvo. Pojašnjavamo šta je moderno ropstvo i šta sve treba da uradite pre nego što kupite avionske karte.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Izgleda da su najtraženiji radnici u Bernu ovih dana oni koji se bave ulepšavanjem noktiju i oni koji se bave frizerskim zanatom. Potražnja za ovim poslom je toliko velika da je masa ljudi iz Vijetnama pohrlila u Bern. Ženske ruke uređuju i muškarci i žene.

Dokaz ovoj tezi je mladi par iz Vijetnama koji i danas radi u jednom od salona u Bernu. Njih dvoje primaju 2.000 franaka platu, ali ne znaju koje im je radno vreme i nemaju nikakv ugovor.

Reklo bi se da je Švajcarskoj to nemoguće, a ipak se i tamo dešava, u drugim zemljama, može se pretpostvaiti moderno ropstvo je još prisutnije.

Prema izjavama ovog Vijetnamskog para na početku se dešavalo da čak i ne prime platu, jerprema rečima poslodavca “još uvek nisu stekli dovoljno znanje”.

Činjenica da Vijetnamci često biraju Švajcarsku kada traže posao delimično je posledica činjenice da za rad u salonu za nokte nije potrebna posebna dozvola. Nije potrebno ni poznavanje nemačkog, niti bilo kakva posebna obuka – što celu stvar čini još privlačnijom za trgovce ljudima.

Foto: Pexels

Do posla su, kako su naveli, došli preko evropske agencije koju su pronašli na društvenim mrežama, a prvi meseci bez plate bili su za njih brodolom.

Neisplaćene plate nisu jedini problem, postoje i gori scenariji

Aleksander Ot, šef rezidentnih službi, migracione i imigracione policije za grad Bern, godinama posmatra eksploatatorske uslove rada.

Damping plata je postaje sve rašireniji ,a Ot kaže za „Berner cajtung” kaže da zloupotreba ima na sve strane.

„Pronalazimo zloupotrebe u praktično svim kontrolama u Bernu. Ima previše posla, svi traže radnike, ali ih premalo plaćaju. Kontrolisani ugovori o radu bi prekršili švajcarski zakon o radu. Osim toga, zaposleni često imaju lažne putne isprave i ilegalno su u Švajcarskoj, kaže Ot.

Opasnosti nisu samo da ostanete bez plate. Rad na crno se kažnjava, a ponekad se dešava da ostanete i bez dokumenata.

Zbog učestale pojave da se radnici iz Srbije često nalaze u položaju istom kao i ovaj par iz Vijetnama organizacija “Astra” je napravila vodič šta je sve potrebno da uradite pre nego što se zaista uputite na rad inostranstvo.

Šest stvari, poručuju iz “Astre” su ključne:

  • Proverite legalnost rada agencije za zapošljavanje
  • Proverite firmu u kojoj aplicirate
  • Proverite radno zakonodavstvo zemlje u koju idete
  • Proverite (ponuđeni) ugovor o radu
  • Zabeležite kontakte ambasade Srbije
  • Ostavite kopiju pasoša članu porodice

Sjajna vest je da advokati organizacije “Astra” pružaju besplatnu pravnu podršku, pa ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji možete se osloniti na njih.

Svakako pre nego što se upustite u avanturu rada u inostranstvu detaljno pročitajte Astrin vodič


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: