Podeli vest

Prema tom predlogu, kako se moglo čuti od predstavnika pojedinih stranaka u parlamentu, tih sedam mesta “podeliće” poslanički klubovi SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

opozicija
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

U Skupštini Srbije završene su konsultacije o konstitutivnoj sednici parlamenta, a budući saziv imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Prema tom predlogu, kako se moglo čuti od predstavnika pojedinih stranaka u parlamentu, tih sedam mesta “podeliće” poslanički klubovi SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nada.

Ono što je za sada poznato, to je a će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko S SP-a Borka Stefanovića, Nada- Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

Potpredsednička mesta, inače, raspodeljuju se spram snage, odnosno broja poslanika pojedinačnih klubova, a do sada su po dva potpredsednička mesta bila “rezervisana” za dva najjača opoziciona kluba.

Iako skupštinski Poslovnik omogućuje da 30 poslanika predloži kandidata za potpredsednika, to nije bila praksa ranije.

Tako je “kamen spoticanja” bila činjenica da Zorana Lutovca za tu funkciju kandiduje grupa od četiri poslanička kluba sa 35 poslanika, a koja je, budući da im je vladajuća većina izašla u susret omogućavajući im da imaju “svog” potpredsednika, trebalo da napravi ustupak i odrekne se nekog mesta u radnim telima skupštine.

Zbog toga su predstavnici ta čeriti poslanička kluba u par navrata izlazili sa sastanka, pokušavajući da se dogovore čega da se “odreknu”.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova, a u skladu sa brojem poslaničkih klubova i brojem njihovih poslanika – raspoređuje se i broj predsednika i zamenika predsednika skupštinskih odbora.

Opoziciji će pripasti pet predsednickcih mesta u parlamentarnim odborima,a većina njih želi Odbor za spoljne poslove.

“Nesporni” odbor je onaj za Srbe u regionu i dijasporu, koji će voditi poslanik Zavetnika, dok je lider Dveri Boško Obradović juče rekao da su oni tražili Odbor za zdravlje i porodicu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: