Podeli vest

Zabrana koju je Norveška uvela za ulazak automobila registrovanih u Rusiji stupila je danas na snagu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Polovni automobili
foto: Pixabay

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je uvođenje zabrane ulaska ruskim automobilima 29. septembra.

Ministarstvo je saopštilo da se mera odnosi na lične automobile sa devet ili manje sedišta, kao i na privremene ulaske u tu zemlju.

Od zabrane su izuzeti automobili u vlasništvu državljana Norveške ili zemalja Evropskog ekonomskog prostora koji stalno borave u Rusiji i njihovih rođaka.

Takođe, ograničenja se ne odnose na diplomatski transport i automobile međunarodnih organizacija, prenosi RIA Novosti.

Bugarska uvela sličnu meru zabrane

Bugarska je u ponedeljak najavila sličnu meru za vozila registrovana u Rusiji,

“Zabrana ulaska automobila registrovanih u Rusiji odnosi se i na tranzitna putovanja preko teritorije Bugarske”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu carine, prenosi TASS. Izuzeci postoje za automobile kupljene u Rusiji za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava.

“Automobili, koji se već nalaze na teritoriji Bugarske moraju da napuste zemlju najkasnije šest meseci od dana ulaska. Izričito je zabranjen ulazak ili produženje dozvole za privremeni prevoz”, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, Francuska ambasada je demantovala izveštaje RIA Novosti da se Pariz pridružio zabrani ulaska automobila sa ruskim registarskim tablicama, ukazujući da se to pitanje još razmatra.

Prethodno je Evropska komisija objavila saopštenje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, te, shodno tome, Rusi ne mogu da uđu na teritoriju Evropske unije ličnim vozilima ni u turističke svrhe, čak i na kratak period.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: