Podeli vest

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da najnovija kampanja Prištine i takozvanog kosovskog ministra kulture jasno potvrđuju da privremene institucije u Prištini nemaju nikakvu nameru da rasvetle makar ijedan napad na srpske crkve, manastire, groblja i spomenike kulture, kao i da je samo od početka ove godine bilo 30 napada na srpsko stanovništvo, njihovu imovinu i srpsku kulturnu i versku baštinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Bilten.rs

Ministarstvo je to saopštilo povodom poslednjih medijskih istupa takozvanog ministra kulture, omladine i sporta privremenih institucija samouprave u Prištini Hajrula Čekua o “prvim brojkama koje pokazuju koliko je spomenika i umetničkih dela oštećeno, koliko knjiga je oštećeno i koliko artefakata koji su deo zbirke Muzeja Kosova i dalje ostaju u Srbiji”, kao i da je „napravljen obračun štete da se traži novčana nadoknada za ono što je Srbija nanela”.

“Štaviše, umesto da rasvetle ove incidente, te takozvane institucije ne čine ništa da zaustave brutalno nasilje nad srpskom kulturnom i verskom baštinom, već upornim pokušajima obmane, falsifikovanja istorije i kreiranja neistina za cilj imaju jedino da nasleđe koje je stvorio i do današnjih dana sačuvao srpski narod prisvoje i prikažu kao ‘kosovsko’ “, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je samo tokom pogroma uništeno 35 crkava i manastira, od kojih je 19 spomenika kulture prve kategorije, kao i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane.

Takođe, uništeno je i ukradeno oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji, a zapaljena su i oskrnavljena brojna srpska groblja. Zbog kontinuirane ugroženosti podsećamo da su srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške 2006. godine upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.

“Samo prošle sedmice preko starog pravoslavnog groblja koje se nalazi iza crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i koje je staro nekoliko stotina godina, probijen je makadamski put, a građevinske mašine prešle su preko groblja, nadgrobnih spomenika i posmrtnih ostataka2, istaklo je Ministarstvo.

Kako se navodi decenije ovakvog skrnavljenja, rušenja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva bilo kakve namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna.

“Ne samo da se takozvane kosovske institucije nisu pobrinule da počinioci ijednog od niza vandalskih činova budu sankcionisani, već sada idu i korak dalje u kampanji preotimanja onog kulturnog nasleđa koje je preživelo brutalno uništavanje ekstremista, u cilju zatiranja tragova srpske kulture i dokaza o vekovnom postojanju srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju.

U takvoj atmosferi, jasno je koliko su licemerne pretenzija Prištine da takozvanom brigom o kulturnom nasleđu pokuša da prisvoji srpsko kulturno i versko nasleđe i da falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova, dodalo je Ministarstvo.

“Ovakva kampanja koja ne predstavlja nikakav izolovani incident, već je deo trenda ugrožavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa, još jednom potvrđuje neophodnost budnosti i snažnije brige u zaštiti kulturne baštine”, piše u saopštenju.

Ministratvo podseća i da je za razliku od takozvanog “Kosova” Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi i nastaviće da brine o svom nasleđu, kao i do sada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: