Podeli vest

Planirani štrajk radnika na gasnim poljima u Norveškoj preti da smanji dnevni izvoz gasa iz te zemlje, strateški važnog snabdevača Evrope, za skoro 13 posto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gas
Foto: Shutterstock

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo dostižu najviše nivoe od marta ove godine usled smanjenja ruskih isporuka i najavljenog štrajka radnika u gasnim kompanijama u Norveškoj, koja je glavni snabdevač Starog kontineta energijom.

Cene gasa za isporuku u avgustu (fjučers ugovori), skočile su danas na trgovinskom čvorištu TTF u Holandiji za čak 10 procenata, dostižući nivo od 1.722 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 161,5 evra po megavat-satu (MWh) za domaćinstva. prenosi Raša tudej.

Planirani štrajk radnika na gasnim poljima u Norveškoj preti da smanji dnevni izvoz gasa iz te zemlje, strateški važnog snabdevača Evrope, za skoro 13 posto, što će pojačati pritisak na tržštu na kojem već vlada ograničena ponuda zbog manjih isporuka iz Rusije.

Tri norveška gasna polja će, prema najavama, biti zatvorena zbog štrajka koji počinje u ponoć, a planirana sindikalna akcija će narednog dana obuhvatiti još tri projekta, prema agenciji “Blumberg”.

„Zabrinutost u vezi sa snabdevanjem je izuzetno velika, zbog čega tržište nastavlja da podiže premiju rizika“, naveli su analitičari trgovačke firme Enerdži Denmark u belešci u koju je uvid imala njujorška novinska agencija.

Oni očekuju da će energetska situacija ostati napeta ove sedmice, uz moguća dalja poskupljenja gasa ako tokovi gasa ostanu niski.

Evropske cene gasa su se ove godine više nego udvostručile, dostižući istorijski maksimum od 3.900 dolara za hiljadu kubnih metara početkom marta, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u susednoj Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: