Podeli vest

Evropska komisija je u četvrtak dala predlog za ograničenje potrošnje gasa ove zime, navodeći da bi popunjenost skladišta u EU trebalo da iznosi najmanje 45 odsto do 1. februara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gas
Foto: Shutterstock

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su tokom ove nedelje podstaknute jakom potražnjom zbog hladnog vremena, pri čemu je cena fjučersa skočila za 8,0 posto, izvestila je danas agencija “Blumberg”.

Mada su cene gasa na evropskim tržištima pale sa letnjih rekordnih nivoa zahvaljujući dovoljnoj ponudi tečnog prirodnog gasa (LNG), što je Evropi pomoglo da napuni svoja gasna skladišta, one će verovatno ponovo početi da rastu, ocenjuje njujorška agencija.

Cena prirodnog gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) porasla je danas na holandskom TTF čvorištu za 1,0 procenat na 125 evra po megavat-satu, a za isporuku u janurau na 128,30 evra/mWh, prema ikonografiji kompanije Refinitiv Ajkon.

Usled veće potražnje za grejanjem zbog zimskih temperatura, koja gura cene gasa naviše, pojedine zemlje EU počele su da crpu gas iz svojih skladišta. Rezerve u Italiji su, primera radi, već opale na 93,5 posto sa 95,4 procentra u novembru jer je tražnja u zemlji porasla, dodaje “Blumberg”.

Evropska komisija je u četvrtak dala predlog za ograničenje potrošnje gasa ove zime, navodeći da bi popunjenost skladišta u EU trebalo da iznosi najmanje 45 odsto do 1. februara.

Sručnjaci, međutim, upozoravaju na potencijalno problematičnu situaciju jer bi ubrzana potrošnja mogla da iscrpi zalihe i izazove poremećanje s ponudom na tržištu, prenosi Raša tudej.

Neizvesnost u pogledu ruskih tokova gasa preko Ukrajine je još jedan faktor za koji se procenjuje da će podstaći rast cene ovog energenta.

Ruski gasni gigant Gasprom je upozorio u utorak da bi mogao da ograniči isporuke Moldaviji preko ukrajinske mreže gasovoda od 28. novembra, optužujući Kijev da ispumpava gas namenjen toj istočnoevropskoj zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: