Podeli vest

Cene nafte ponovo krenule nizbrdo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Pixabay

Evropski berzanski indeksi su na otvaranju današnjeg trgovanja na uzlaznoj putanji, cene nafte su ponovo krenule nizbrdo nakon noćašnjeg rasta, dolar je u blagom porastu, a evro u padu, glasi u nakraćim crtama izveštaj Rojtersa za svetskih tržišta kapitala.

Prinosi na američke i evropske državne obveznice beleže nove višegodišnje maksimume, pošto su investitori prilagodili svoja očekivanja najavljenom agresivnijem podizanju kamata američkih Federalnih rezervi (FED).

Predsednik FED-a DŽerom Pauel poručio je da bi centralna banka mogla oštrije da poveća stope, verovatno za više od 25 baznih poena na svakoj narednoj sednici, kako bi suzbila previsoku inflaciju.

Na trgovanju u 08:53 časova po srednjoevropskom vremenu (GMT), prinos na 10-godišnje državne dužničke hartije SAD-a iznosio je 2,3497 posto, što je najviši nivo od 2019. godine.

Prinosi na državne obveznice evrozone su takođe porasli, pri čemu je na nemačku referentnu 10-godišnju obveznicu dostigao novi maksimum od 0,51 odsto, koji je poslednji put viđen 2018.

Nasuprot indeksima na Vol Stritu, koji su zaključeni na negativnoj teritoriji posle Pauelovih komentara, berze u Evropi su jutros ojačale, a porastao je i svetski indeks akcija MSCI, koji prati berze u 50 zemalja, za 0,2 posto na dnevnom nivou, navodi Rojters.

Evropski indeks STOKS 600 popeo se za 0,5 odsto na jednomesečni maksimum, dok je londonski FTSE 100 porastao za 0,6 procenata, iako sukob u Ukrajini i dalje pritiska tržišno raspoloženje.

Cene nafte su oslabile jutros nakon rasta tokom noći, koji je bio podstaknut vestima da neke članice Evropske unije razmatraju uvođenje embarga na rusku naftu, čemu se suprotstavila Nemačka navodeći da 27-člani blok ne može tek tako da se odrekne energenata iz Rusije jer je previše zavisan od njih.

Na robnim berzama, cena evropske nafte Brent pala je, prema najnovijim podacima sa portala oilprice.com, za 0,6 posto na 114,9 dolara za barel, dok je američka WTI nafta pojeftinila za 1,1 procenat na 110,9 dolara po barelu.

Na valutnim tržištima, dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnim rivala, ojačao je za 0,1 odsto na 98,61 poena, dok je evro skliznuo na 1,1009 dolara.

Japanski jen je nalo oslabio i trguje se na nivou od preko 120 jena za dolar, čemu je doprinela očekivana divergencija između politika kamata SAD i Japana.

Na kripto berzama, bitkoin je skočio za 3,6 posto na oko 42.515 dolara.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: