Podeli vest

Vakcina sadrži podsekvence delta i omikron soja i pretpostavlja se da bi trebalo da dobro štiti i od ovih sojeva, kao i od varijante BA.5.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Pixabay

Ruski Istraživački centar Gamaleja razvio je vakcinu koja će štititi od novih varijanti omikron soja korona virusa, koja je kreirana na istoj platformi kao i Sputnjik V, izjavio je danas direktor te ustanove Aleksandar Gincburg.

Vakcina, kako je objasnio, sadrži podsekvence delta i omikron soja i pretpostavlja se da bi trebalo da dobro štiti i od ovih sojeva, kao i od varijante BA.5.

“Ova vakcina je napravljena na istoj platformi kao Sputnjik, tako će se i zvati, a menjaće se samo antigenski sastav. Čak je i pogrešno nazivati je novom vakcinom, jer i vakcina protiv gripa svake godine ima novi antigenski sastav, ali niko je ne naziva novom“, rekao je Gincburg za RIA Novosti.

Napomenuo je da će klinička ispitivanja, ako se sprovode prema važećem zakonodavstvu, trajati do šest meseci, a da do tada već može postojati nova varijanta omikrona ili neki drugi soj i izrazio uverenje da treba koristiti proceduru koje se primenjuje kod vakcine za grip i koja traje tri meseca.

Rusko Ministarstvo zdravlja registrovalo je u avgustu 2020. prvu vakcinu protiv korona virusa u svetu, Sputnjik V.

U Rusiji su razvijene i vakcine EpiVacCorona, KoviVac, Sputnjik Light, EpiVacCorona-N, Konvasel i vakcina Gam-COVID-Vak-M za adolescente.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: