Podeli vest

Od hotela do vozova i smeštaja preko Airbnb-a, stenice su širom Pariza. Stigle su i u London a sada i u Hrvatsku, a relano je očekivati da se pojave i kod nas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/Jean-Michel Berenger via AP

Najezda stenica u jednom riječkom neboderu izazvala je veliku pažnju hrvatske javnosti s obzirom na to da je ta pošat u Rijeci istrebljena pre više od pola veka pa su građani misli da je ona “stvar prošlosti”.

Međutim, s obzirom na to da su se stenice u poslednje vreme proširile po evropskim gradovima, bilo je samo pitanje vremena kada će stići i do Rijeke, piše zagrebački Jutarnji list.

U riječkoj Dezinsekciji u utorak je rečeno listu da imaju narudžbenicu za tretiranje tri stana na adresi Rastočine 6, koje će obaviti “u sledećim danima” u koordinaciji s vlasnicima, ali Renata Bartula Bosanac, čija porodica živi u jednom od tih stanova, kaže da joj se niko još nije javio.

Stanovnici riječkog solitera očajni

Prema njenim rečima, deratizacija samo tri stana sigurno neće biti dovoljna jer su se stenice proširile i na niže spratove, pa i na susednu vertikalu.

“Sada ih ima u ukupno šest stanova, od 16., na kojem smo mi, sve do 11. sprata. Javili su mi se susedi koji su na drugoj vertikali da ih ima i kod njih”, ispričala je Renata koja živi u stanu sa suprugom i dvoje dece, a trenutačno kod njih borave i roditelji.

Renanta, kaže, da su stenice viđene u svim prostorijama njihovog stana i da nije optimistična da će poseta Dezinsekcije pomoći jer su već tretirali stan za koji se smatralo da je bio problem. Uprkos tome, one su se pojavile u drugim stanovima na istoj vertikali, na višim i nižim spratovima.

“Obratili smo se medijima jer smo očajni, niko nam ne može pomoći, ni Grad Rijeka, ni Nastavni zavod za javno zdravstvo, ni policija. Kada su iz Dezinsekcije prvi put bili kod nas, rekli su nam da ih oni ne vide i otišli. Ne znam kada će doći i hoće li uopšte imati efekta njihov tretman pa moramo uzeti stvari u svoje ruke”, rekla je Renata.

Dodala da proučava šta se sve može napraviti.

“Naručila sam preko interneta uređaj za tretman stenica vodenom parom i slično. Javljaju se ljudi koji imaju iskustva s njima i svi kažu da je to velik problem i da ih je se jako teško rešiti”, rekla je ona za Jutarnji.

Na ulazu u “šesticu”, kako Riječani kolokvijalno zovu taj neboder, istaknuto je upozorenje da u zgradi ima stenica, a tretman stanova u kojima su uočene naručila je firma za održavanje zgrade.

Panika ne pomaže

Dr. Chow-Yang Lee, entomolog i profesor na Univerzitetu Kalifornija kaže da nema potrebe za otkazivanjem putovanja, ali ima za oprez od prenošenja.

“To nije nešto oko čega bismo trebali biti preterano zabrinuti”, rekao je Lee za USA TODAY.

“One su tamo i tamo će biti i sutra. Kao putnici, jednostavno moramo biti izuzetno pažljivi da ih ne unesemo u svoje domove.”

Nema pomoći bez dezinsekcije

Prema rečima Leeja, ove bube mogu preživeti do tri meseca bez obroka i važno je da se obrati pažnja po povratku sa putovanja.

“Prva stvar koju treba uraditi je ostaviti prtljag izvan kuće. Odmah stavite sve spakovane stvari – čak i one koje niste nosili – u kesu za smeće i zavežite čvor da je zatvorite. Kada budete imali vremena, izvadite stvari iz kese za smeće i stavite ih u mašinu sa toplotom na najmanje 30 minuta kako biste ubili bilo koje stvorenje i njihova jaja”, kaže Lee.

Zatim je vreme da očistite i vaš prtljag. Ako je reč o torbi za sportsku opremu, ubacite je u veš-mašinu ako je to moguće. Inače, koristite parni čistač za odeću kako biste uništili bilo koje bube koje su se možda sakrile unutra.

U slučaju da se pjave poziv stručnim službama za dezinsekciju je jedino rešenje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: