Podeli vest

Ubacivanje listića u pogrešne kutije zabeleženo na 27 biračkih mesta, podaci su CESID-a

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

glasanje
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da su jutros uočene nepravilnosti na nekim biračkim mestima tokom glasanja na republičkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 10 časova, CeSID je uočio učestalo nepoštovanje procedura na većem broju biračkih mesta, te ubacivanje listića u pogrešne kutije na 27 biračkih mesta.

Takođe, napravljen je propust pri ubacivanju kontrolnih listića u glasačku kutiju, na tri biračka mesta, kao i vođenje paralelne evidencije na dva biračka mesta u Novom Sadu i na jednom u Subotici.

Uočene su i greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska na pet biračkih mesta, a takođe je evidentirano porodično glasanje na osam biračkih mesta.

CeSID je objavio na svom Fejsbuk profilu i da je na po dva biračka mesta iz uzorka uočen pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja (fotografisanjem ili snimanjem) i lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko.

Takođe, na jednom biračkom mestu je dozvoljeno glasanje osobi koja nije upisana u izvod iz biračkog spiska, a na drugom biraču je dozvoljeno da glasa u ime člana porodice.

U Srbiji se danas održavaju republički, parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu, Boru i još 12 opština.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: