Podeli vest

Četvrtina mladih uzrasta između 15 i 29 godina u Evropskoj uniji radi tokom školovanja, saopštio je danas Evrostat. U 2022. godini je 72 odsto mladih građana EU bilo van tržišta rada tokom sticanja obrazovanja, a tri odsto je aktivno tražilo zaposlenje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

posao
Foto: Pixabay

Dinamika prelaska mladih sa formalnog obrazovanja na tržište rada značajno varira među zemljama EU. Na ove razlike utiču nacionalni obrazovni sistemi, dostupnost obuke, karakteristike tržišta rada i kulturološki faktori.

Najveći procenat mladih koji se školuju i istovremeno rade je zabeležen u Holandiji – 73 odsto, Danskoj – 52 odsto, Nemačkoj – 45 odsto, a najniži u Rumuniji – dva odsto, Slovačkoj – pet odsto, Mađarskoj – šest odsto.

Najveći udeo mladih u formalnom obrazovanju koji aktivno traže zaposlenje zabeležen je u Švedskoj – 13 odsto, Finskoj – sedam odsto, Holandiji – šest odsto.

Nasuprot tome, manje od jedan odsto mladih koji se školuju u Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Poljskoj i Litvaniji je prošle godine aktivno tražio posao, a ove zemlje istovremeno imaju najveći broj mladih koji ne učestvuju na tržištu rada tokom školovanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: