Vlada Velike Britanije saopštila je danas da će stimulisati milion pušača u zemlji da sa klasičnih pređu na “vejp”, elektronske cigarete, i na taj način im pomognu sa odvikavanjem od nikotina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

elektronske cigarete
Foto: Pixabay

Iz velike Britanije kažu da će ponuditi pomoć milionima pušača da ostave duvan prelaskom na “vejpovanje”.

“Ponudićemo novu pomoć milionima pušača da bi ostavili duvan. Vlada će finansirati novi nacionalni plan “Promeni da bi prestao”, prvi ove vrste u svetu, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva zdravlja (DoH). Prema ovom planu, jedan od pet britanskih pušača klasičnih cigareta će dobiti “vejp” uređaj za elektronske cigarete, kao i podršku da prestane sa pušenjem, prenosi Rojters.

Trudne žene će dobiti posebne vaučere koji treba da im pomognu u odvikavanju od pušenja.

U Velikoj Britaniji puši 13 odsto populacije, a vlada želi da taj procenat smanji na pet odsto ili manje.

“Cigarete su jedini proizvod koji će vas ubiti ako ga ispravno koristite”, zaključuje DoH.

Stručnjaci smatraju da je Velika Britanija samo prva, ali ne i poslednja zemlja koja će raditi na kampanji prelaska sa klasičnih cigareta na “vejpovanje”.

LOBI GRUPE DUGO RADE NA PODRŠCI ELEKTRONSKIM CIGARETAMA

Prema poslednjoj studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Lanset , u svetu je registrovano 1,1 milijarda pušača što je maksimalan ikada zabeležen broj pušača.

Prema podacima iz ove studije koje je objavio Gardijan, samo u 2019. godini od pušenja preminulo osam miliona ljudi, a broj mladih pušača neprestano se povećava. Zaključak studije je da da bi vlade širom sveta treblo da se usredsrede na smanjenje pušenja posebno među mladima, jer 89 odsto novih pušača postane zavisno do svoje 25-te godine.

Vlade su očito i počele da rade na ovome , ali na sasvim drugačiji način i bez jedinstvenog stava, što se pokazalo na primeru Velike Britanije.

Da će vlada Velike Britanije podržati prelazak na “vejpovanje” šuškalo se mnogo ranije.

Prema do sada dostupinim podacima samo u 2017. i 2018. godini British American Tobacco je potrošio 8,25 miliona dolara za lobiranje o zakonima koji se bave e-cigaretama.

Kao lider i pionir u ovoj oblasti British American Tobacco je sa svojim e-cigaretama preplavio svetsko tržište, a otvoreno pitanje ostaje – da li se radi o ozdravlju, ili ipak o profitu.

MALOLETNICI U SRBIJI NEĆE MOĆI DA KUPUJU ELEKTRONSKE CIGARETE?

Početkom aprila Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača, a odnosiće se na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima.

Ove izmene, kako prenose mediji, značile bi zabranu kupovine ovih cigareta za mlađe od 18. godina.

Istraživanje koje je Udruženje Roditelj sprovelo širom Srbije u periodu od 5. do 20. septembra prošle godine pokazalo je da je najveći broj ispitanika saglasan da su elektronske cigarete lako dostupne maloletnicima, da mogu da ih nabave u lokalnim marketima i kioscima i to bez provere starosti kupca, objavljeno je na sajtu Danasa.

Gotovo 83,3 odsto dece tvrdi, kako se navodi na sajtu Udruženja, da „do elektronskih cigareta dolaze lako“ i da ih „prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: