Podeli vest

Predsednik CIK Suad Arnautović je istakao da od danas teku svi rokovi za formiranje vlasti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

Današnjom objavom zvaničnih rezultata Opštih izbora, održanih 2. oktobra, Centralna izborna komisija (CIK) BiH jednoglasno je potvrdila rezultate izbora za sve nivoe vlasti.

Predsednik CIK Suad Arnautović je istakao da od danas teku svi rokovi za formiranje vlasti.

Prema potvrđenim rezultatima, predsednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

Srpski član Predsedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP.

SNSD je apsolutni pobednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok po broju osvojenih mandata slede SDS i PDP.

SDA i HDZ pobednici su izbora za Parlament FBiH i kantonalne skupštine.

Apelaciono veće Suda BiH odbilo je žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske da se ponište izbori za predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

Sve žalbe koje su podnesene Sudu BiH su odbijene ili odbačene.

CIK je obavestio sve kandidate koji su osvojili mandate na Opštim izborima, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sedištu ove komisije da potpišu Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da CIK BiH dodeli zamenske mandate pre održavanja konstitutivnih sednica vlasti u kojima su osvojili mandat.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odeljenju Suda BiH na odluke koje se odnose na zahteve za ponovno brojanje. Na sednici CIK-a je saopšteno da ih je Sud BiH odbio ili odbacio, prenela je RTRS.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: