Centralna izborna komisija u Prištini odlučila je danas da se skrati trajanje mandata u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i odobrila Plan aktivnosti za glasanje “za” i “protiv” smene takozvanih gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIRAČKA MESTA IZBORI GLASANJE
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Glavne aktivnosti za organizaciju ovog procesa odnose se na rok od 44 dana, i odnose se na kampanju, koja bi trebalo da počne 19. aprila i završi 21. aprila do 07 časova, prenosi Reporteri.

Takođe, podnošenje zahteva za akreditaciju domaćih, međunarodnih nevladinih organizacija i posmatrača medija trebalo bi da počne 1. aprila i da se završi 15. aprila, kao i akreditacija posmatrača političkih subjekata.

Objavljivanje liste biračkih mesta vrši se najkasnije do 16. marta, dok period za promenu Biračkog centra u opštini počinje 18. marta i završava se 3. aprila.

Rok za osporavanje i potvrđivanje biračkog spiska počinje 18. marta i završava se 5. aprila, a prijava za registraciju birača van KiM počinje 29. marta i završava se 3. aprila.

Overa biračkog spiska trebalo bi da se završi najkasnije do 9. aprila.

Period glasanja putem pošte za registrovane birače van KiM počinje 12. aprila i završava se 20. aprila, dok prijava za registraciju birača sa posebnim potrebama i u ustanovama počinje 10. i završava se 18. aprila.

Na sednici CIK-a odobren je budžet za organizaciju procesa koji će se održati 21. aprila i to 233.204 evra.

Izbori su raspisani nakon peticije građana u četiri opštine na severu KiM za smenu gradonačelnika, koji su izabrani u aprilu 2023. godine i na koje je izašlo svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Tada je od 1.567 Srba glasalo samo njih 13.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: