Podeli vest

Čuvar srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđe Mihailović, čovek moralno i na svaki drugi način dostojan veličine naših predaka stradalih u Prvom svetskom ratu, koji je čuvao sećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao sveti gral i luču života, preminuo je danas u 96. godini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

preminuo
Foto: Pixabay

Čika Đrođe rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine. Bio je treća generacija Mihailovića, čuvara srpske istorije i sena srpskih vojnika poginulih tokom proboja Solunskog fronta, znao je priču o skoro svakom stradalom junaku čije su kosti počivale na Zejtinliku, groblju na kojem počiva 7.441 ratnik i koje je jedan od najznačajnijih simbola srpskog nacionalnog bića.

Odlikovan je ordenom srpske zastave drugog stepena. Pre 10 godina o njemu je snimljen dokumentarni film “Poslednji čuvar”. Tadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, i direktor uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon uručili su mu 2021. u ime države priznanje “Majka Srbija” a 2020. dobio je i sprski pasoš, što mu je bila životna želja, zahvaljujući ministru Ivici Dačiću kome se poverio, a koji je kao i brojne sprske zvaničnike i svakog građanina Srbije i šire, decenjima dočekivao na srpskom vojničkog groblju na Zejtinliku.

O čika Đorđu napisana je i knjiga “Čuvar svetih humki”, a u Republici Srpskoj snimljen je film “Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović”.

“Živeo sam za dan kada mi je Srbija dodelila državljanstvo. Živeo sam, jednako, kao i u nadi da doživim stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, a vama sam to, onda, poverio. Dočekao sam, eto, i jedno i drugo”, rekao je Mihailović tog dana kada mu je pasoš uručen. Dodao je da je to priznanje i za njega i za njegove pretke, koji su obavljali tu časnu dužnost.

Prvi čuvar groblja bio je deda čika Đorđa, Savo solunski dobrovoljac, rođen 13 kilometara od Kotora, u Grblju, koga je, kako neki izvori kažu, kralj Aleksandar imenovao na čelu državne komisije da sakupi posmrtne ostatke svojih saboraca i prijatelja sa bojišta i 250 grobalja širom Solunskog fronta.

O njihovim grobovima brino se do 1928. godine, kada je umro i kada je čuvanje započete tradicije ali i isitorije nastravio Đođev otac Đuro koji je grobove srpskih junaka sačuvao tokom Drugog svetskog rata od nacističke pljačke ponekad i lukavstvom tvrdeći da NN na krstu na srpskom jeziku znači Nepoznati Nemac.

Nakon smrti 1961. godine tu ličnu časnu dužnost, više od šest decenija neumorno sa velikom ljubavlju i predanošću obavljao je čika Đrođe. Svakog putnika namernika dočekivao je sa šajkačom, u vojničkoj jakni i cokulama, i uz pitanje ”odakle ste” pričao priču o poginulim junacima toga kraja, a nije bilo mesta u Srbiji za koje nije čuo iako nikada nije bio, jer je iz svakog bar neko stradao na Solunskom frontu.

Deda i otac čika Đođa sahanjeni su na Zejtinliku, gde će i on počivati. Nagrada “Majka Srbija” dodeljuje se za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu u humanitarnim aktivnostima, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi, dijaspori i Srbima u regionu.

Kada je uručena čika Đorđu rekao je – “ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam groblju”.

Preminuo Đorđe Mihailović, čuvar “Zejtinlika”

Čuvar srpskog groblja “Zejtinlik” u Solunu Đorđe Mihailović preminuo je danas u 96. godini, saopštio je danas srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Još jedna tužna vest danas – u 17.30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar ‘Zejtinlika’, srpskog groblja u Solunu”, naveo je Dačić na Instagramu.

Mihailović je bio treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka, dodao je Dačić.

“Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!”, poručio je Dačić.

Vučić uputio saučešće: Sa tugom sam primio vest o smrti Đorđa Mihailovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je sa “posebnom tugom” primio vest o smrti čuvara srpskog groblja “Zejtinlik” u Solunu Đorđa Mihailovića i uputio saučešće porodici i poštovaocima “ove časne starine”.

Vučić je na Instagramu istakao da je Mihailović “otišao tiho, jer je tako i živeo”, pokazavši celom srpskom rodu da odnos prema precima određuje budućnost prema potomcima.

“Sa posebnom tugom sam primio vest o smrti Đorđa Mihailovića, čuvara groblja Zejtinlik, na kojem počivaju srpski junaci i stradalnici albanske golgote, ali i čuvara kolektivnog sećanja na jedan od najslavnijih herojskih perioda naše istorije”, naveo je Vučić. Vučić je Mihailovića opisao kao skromnog i tihog, vernog svojoj otadžbini i narodu, i istakao da je on svoja zaduženja obavljao revnosno i sa ogromnim poštovanjem prema senima onih kojima je Srbija bila najveća svetinja.

“Sa istom predanošću je gostima i posetiocima pričao o podvizima naših ratnika, zbog kojih je Srbija danas ponosna na svoj slobodarski duh i predačko nasleđe. Poštovan i voljen od naroda, dostojan dužnosti koja mu je poverena, čika-Đorđe je otišao tiho, jer je tako i živeo, pokazavši celom našem rodu da odnos prema precima, određuje budućnost potomcima”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije izrazio je duboko saučešće porodici i poštovaocima “ove časne starine”.

“Neka počiva u miru”, poručio je on. Čuvar srpskog groblja “Zejtinlik” u Solunu Đorđe Mihailović preminuo je danas u 96. godini, saopštio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: