Podeli vest

U Skupštini Srbije u toku je sednica Odbora za spoljne poslove na kojoj se razmatraju predlozi rezolucije koji se tiču sankcija prema Ruskoj federaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Skupština Srbije
Skupština RS, Shutterstock

Članovi odbora za spoljne poslove razmatraju Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji koji je podneo poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, ujedno i predsednik Odbora za spoljne poslove.

Predstavnici tzv. državotvorne opozicije, odnosno predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović obrazložio je preporuke Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, a poslanik Srpske stranke Zavetnici Nikola Dragićević predstavio je Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike. Borko Stefanović je ocenio da je od državnog i strateškog interesa da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU, iako, kako je rekao, kao kandidat za članstvo u EU u ovom trenutku nije u obavezi da to učini.

On je podsetio da je EU strateški cilj Srbije, te dodao da Srbija već plaća visoku cenu jer se, kako je istakao, nije pridružila svim državama u Evropi koje već jesu uvele sankcije.

“Mi smo dali predlog da vlada samostalno izabere da od 10 usvojenih paketa sankcija primeni neki u najkraćem roku”, rekao je Stefanović na sednici odbora. Smatra da bi interes Srbije neuvođenjem sankcija bio ugrožen u smislu da bi moglo da dođe do smanjenja broja radnih mesta ili da se zatvore pogoni što bi imalo katastrofalan uticaj na BDP.

On je pozvao poslanike da glasaju za njegov predlog rezolucije, navodeći da bi usklađivanje spoljne politike sa politikom Unije dovelo do obezbeđivanja članstva Srbije u EU u najkraćem roku. Boško Obradović je rekao da se dešava promena na geopolitičkoj sceni i dodao da se svet menja, te da više nije unipolaran. “Zapadne sile više nisu dominantne kao što su bile. Rađa se multipolarni svet i moramo da prilagodimo spoljnu politiku novoj realnosti”, rekao je Obradović i dodao da bi Srbija u svojoj spoljnoj politici morala da ima borbu za očuvanje KiM u sastavu Srbije. Obradović smatra da Srbija sa EU treba da sarađuje, te da sklopi jedan ugovor o saradnju bez članstva poput Švajcarske, Norveške ili islanda. Poslanik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić rekao je da je sada pravi trenutak da Srbija razmisli o boljoj saradnji sa zemljama istoka i da se ne vezuje za “mrtvace čija je budućnost neizvesna”.

Poslanici Dveri su predložili da se napravi i “srpski mini šengen” u koji bi pored Srbije bili uključene i Crna Gora I RS, te da se ukinu, kako je rekao Obradović, granice između ove tri “srpske države”.

Poslanik Srpske stranke Zavetnici Nikola Dragićević kaže da se Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike tiče državnih i nacionalnih interesa i učvršcahava pozicije vojne neutralnosti. Zamenica šefa poslaničke grupe SNS Marina Raguš istakla je da joj je drago što se razgovara o važnim temama na civilzovan način. Ona je istakla da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali istovremeno je takođe važno da se kaže i da se Srbija bori za teritorijalni integritet Srbije, tako ceni i teritorijalni integritet članica UN.

“Dok smo mi na vlasti slediće se principijelna politika”, rekla je Raguš i podsetila na državnu politiku i do sada izrečene stavove po pitanju Ukrajine, ali i sankcijama prema Rusiji. Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da je Narodna stranka protiv uvođenja sankcija Rusiji i da smatra da to nije ni moralno, niti u interesu države.

“Drago mi je da državni vrh kaze da sankcija neće biti ali čini mi se da ih neće biti u prvom cinu, ali da bi u drugom mogle da budu”, rekla je Rašković Ivić.

Ona je ocenila da uvođenje sankcija prema bilo kome znači zauzimanje strane, dodajući da Srbija to ne treba da čini. Poslanik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić ocenio je da je predlog Dveri o “srpskom mini šengenu” neadekvatan i da je korišćenje izraza “srpski” problematičan pogotovo na teritoriji tri suverene države. Zukorlić je rekao da ta stranka podržava članstvo Srbije u EU, kao i Otvoreni Balkan. Poslanik Moramo-Zajedno Đorđe Miketić podsetio je da je ta stranka još u kampanji govorila da treba uvesti sankcije Moskvi jer je, kaže, nedopustivo da u 21.veku jedna zemlja izvrši napad na drugu nezavisnu zemlju.

“Mi se o tome jesmo odredili u UN, ali uvođenje sankcija Rusiji nije samo pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom EU već je pre svega interes Srbije i ako hoćete patriotski čin građana Srbije”, rekao je Miketić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: