Podeli vest

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić istakao je danas na vanrednoj konferenciji MUP-a da je u međunarodnoj akciji u kojoj je učestvovao i MUP Srbije razbijena najveća kriminalna organizacija za trgovinu drogom sa Balkana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CMOLIĆ
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

On je naveo da je Srbija još jednom uspešnom akcijom pokazala i dokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminala, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili su 13 lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija, koje su funkcionisale kao Balkanski kartel. U saradnji sa Evropolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta. Veruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko tranzitne podrške“, poručio je Cmolić.

Kako je istakao Cmolić, ova međunarodna akcija rezultirala je uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana. Prema njegovim rečima, u akciji koja je sprovedena u više gradova Republike Srbije uhapšeni su organizatori ove organizovane kriminalne grupe M.S. i M.L. , kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bile vođe nezavisnih ćelija.

“Zahvaljujući analizi sprovedenoj na osnovu podataka sa aplikacije Sky Ecc, najmanje sedam tona zaplenjenog kokaina tokom 2020. godine dovodimo u vezu sa danas uhapšenim vođama i prethodno uhapšenim članovima pomenutog kartela, a radi se o sledećim zaplenama: oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, Holandski antili, 1,2 tone kokaina zaplenjene u Haseltu, Belgija, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenog u Roterdamu, Holandija”, naveo je.

Načelnik Cmolić poručio je da su kriminalne vođe kartela, odnosno njegovih nezavisnih ćelija, uhapšeni u Srbiji, ujedno i najveći trgovci kokainom sa Balkana. „Ukupno je uhapšeno 13 lica, od toga su tri već u zatvoru, pretreseno je više od 20 lokacija gde je pronađena veća količina novca i oružja. Rad na ovom predmetu je i dalje u toku“, rekao je Cmolić.

Poručio je da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala neophodna snažna međunarodna saradnja i istakao još jednom da je Srbija i u ovoj akciji pokazala i dokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Na današnji dan predato više od 8.000 komada oružja

Na današnji dan predato je više od 8.000 komada nelegalnog oružja, a taj broj se svakim danom povećava, rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

Cmolić je to rekao na vanrednoj konferenciji za medije MUP-a. “Ogromna količina oružja se trenutno predaje”, rekao je Cmolić.

Uhapšeni pripadnici kartela najveći su trgovci kokainom sa Balkana

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić danas je vanrednoj konferenciji za medije MUP-a poručio da se najmanje sedam tona kokaina, koje je zaplenjeno tokom 2020. godine dovodi u vezu sa danas uhapšenim članovima Balkanskog kartela.

“Oko pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi, 1,2 tona kokaina zaplenjeno je u Belgiji, 743 kilograma kokaina je zaplenjeno u Holandiji”, kazao je Cmolić i dodao da su uhapšeni pripadnici ovog kartela najveći trgovci kokaoinom sa Balkana.

Cmolić je rekao da je danas Srbija je uspešnom akcijom još jednom pokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog svih drugih vidova kriminala.

“Danas su pripadnici MUP-a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz koordinaciju Europola i Eurojusta, uhapsili su 13 osoba pripadnika organizovane kriminalne grupe saštavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao Balkanski kartel”, istakao je Cmolić.

U saradnji sa Europolom kako je naglasio, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta i dodaje da se veruje da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljeki koje su stigle u Evropu iz Brazila,Ekvadora a preko Afrike.

“Ova međunardna akcija je rezultirala je uklanjanjem najveće krimianlne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana. Uhapšeni su organizatori ove grupe M.S. i M.L. kao i još 11 sooba koje se sumnjcice da su bili vođe nezavisnih ćelija”, kazao je Cmolić.

Analizom sprovedenom preko podataka sa aplikacije “Skaj” i “IČ” najmanje sedam tona kokaina se dovodi, kako je istakao u vezu sa uhapšenim vođama i članovima kartela. On je rekao da je za hapšenje bila ključna skaj aplikacija i dodao da se akcija vodila od trenutka preuzimanja skaj aplikacije od 2021. godine, te da je vođena u tajnosti.

Cmolić je naveo da su osobe uhapšene u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, dodajući da je istraga i dalje u toku, da se rade pretresi na više lokacija.

“Narednih dana izaći ćemo sa više informacija”, rekao je.

Prema njegovim rečima, dva su organizatora, ostali uhapšeni su takođe vođe, ali nezavisnih ćelija jedinstvenog kartela.

Odgovarajući na pitanje da li je ova kriminalna grupa bila povezana sa Darkom Šarićem ili Kavačkim klanom, Cmolić je rekao da je ovaj kartel koji je danas praktično uništen funkcionisao zasebno.

“Da li je bio povezan sa drugim utvrdiće istraga u narednim danima ili mesecima, ali je funkcionisao samostalno”, rekao je Cmolić i dodao da je ovo, ako ne i najveći kartel na Balkanu.

Upitan koliko je kokaina zaplenjeno u Srbiji, Cmolić je kazao da su se sve zaplene desile van Srbije jer je, kaže, fokus njihovog delovanja van teritorije Srbije.

“Radi se o bogatim evropskim državama, a Srbija im nije bila interesantna za te količine kokaina”, rekao je Cmolić. Kaže da u ovom momentu može da spomene inicijale vođa, a da je za sve ostalo nadležno tužilaštvo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: