Podeli vest

Pre nego što je palestinski militantni pokret Hamas napao Izrael, američka obaveštajna zajednica je više puta upozoravala administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena na povećanu pretnju od pogoršanja palestinsko-izraelskog sukoba, prenosi CNN, pozivajući se na izvore .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Moti Milrod

Američka obaveštajna zajednica napravila je najmanje dve procene zasnovane delimično na obaveštajnim podacima Izraela, upozoravajući Bajdenovu administraciju na povećan rizik od izraelsko-palestinskog sukoba nedeljama pre subotnjeg napada.

Jedan od dokumenata je navodno pripremljen još 28. septembra i zasnovan je na nekoliko izvora obaveštajnih informacija.

Prema ovom izveštaju, Hamas je bio spreman na eskalaciju i planirao je raketne napade duž granice sa Izraelom.

Pored toga, 5. oktobra je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) izdala upozorenje o povećanoj verovatnoći nasilja od Hamasa.

Nakon toga, 6. oktobra, u krugovima američkih vlasti kružila je informacija iz Izraela o neobičnoj aktivnosti militantnog palestinskog pokreta, što je ukazivalo na „neminovnost napada“.

Nijedna od američkih procena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake o ogromnom obimu, razmerama i brutalnosti operacije koju je Hamas izveo 7. oktobra, kažu izvori.

Nije poznato ni da li je bilo koja od ovih američkih procena podeljena sa Izraelom,

Prema CNN-u, visokorangirani predstavnik jedne arapske države u regionu priznao je da je njihova zemlja više puta ukazivala vlastima SAD i Izraela da “palestinski gnev dostiže opasno visok nivo” .

„Ali nikada nisu slušali svaki put kada bismo ih upozorili“, preneo je izjavu ovog izvora CNN uz napomenu da je sličan stav izneo i drugi diplomata sa Bliskog istoka .

“Njujork tajms” je nedavno pisao da je neposredno pre nego što su u subotu u zoru napadači iz Gaze upali u Izrael, izraelska obaveštajna služba otkrila porast aktivnosti na nekim od militantnih mreža Gaze.

Shvativši da se nešto neobično dešava, poslali su uzbunu izraelskim vojnicima koji čuvaju granicu sa Gazom, ali na upozorenje nije reagovano – ili zato što ga vojnici nisu dobili, ili ga nisu pročitali, izjavila su dvojica visokih izraelskih bezbednosnih zvaničnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…