Februar je na putu da zabeleži najveći broj toplotnih rekorda svih vremena, kažu meteorolozi, pošto temperature kopna i okena rastu širom sveta, usled kombinacije zagrevanja planete čiji su uzrok ljudski faktor i fenomen “El Ninja”.

Foto: Pixabay

“Planeta se zagreva ubrzano. Vidimo brz porast temperature u okeanu, najvećem klimatskom rezervoaru toplote”, rekao je dr Džoel Hirši, pomoćnik šefa modeliranja morskih sistema u Nacionalnom centru za okeanografiju Ujedinjenog Kraljevstva.


Poslednjih nekoliko nedelja zabeležene su temperature koje su za dva stepena celzijusa više u odnosu na predinustrijski period, rekao je naučnik sa Berklija Zeke Hausfater.
“Rekao bih da je februar 2024. godine na dobrom putu da nadmaši rekord koji je postavljen 2016. godine, ali to nipošto nije gotov zaključak u ovom trenutku, jer vremenski modeli sugerišu da će globalne temperature pasti u narednoj sedmici”, rekao je Hausfater.


U prvoj polovini ovog meseca, prema rečima Maksimilijana Erera, koji piše blog o ekstremnim temperaturama širom sveta, mesečni toplotni rekordi oboreni su u 140 zemalja.


U Maroku je 12 meteoroloških stanica registrovalo preko 33,9 stepeni Celzijusa, što je za 5 stepeni Celzijusa više u odnosu na temperaturni prosek za jul u toj zemlji.


Severni kineski grad Harbin morao je da zatvori svoj zimski festival leda, jer su se temperature popele iznad nule tokom tri dana ovog meseca.


Dodatno, globalne temperature površine mora su na “neistraženoj teritoriji”, prema Hiršiju, koji očekuje da će mart oboriti rekord postavljen u avgustu prošle godine, za 0,1 do 0,2 stepeni Celzijusa.


Međutim, naučnici ističu da je teško predvideti u kom pravcu će se temperature širom sveta kretati, s obzirom na to da je ponašanje klime postalo nestalnije i teže za predviđanje, prenosi Gardijan.


Ipak, kako kažu, u narednim nedeljama trebalo bi da dođe do slabljenja toplotnog talasa “El Ninja”, koji je trenutno na vrhuncu, usled čega bi i temperature trebalo da počnu da padaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: