Podeli vest

Sveštenici Crkve Engleske po prvi put ponudili su zvanično odobrene blagoslove za istopolna partnerstva, ali je zabrana crkvenih venčanja za gej parove i dalje na snazi, prenosi AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

U jednoj od prvih ceremonija, kanonik Endru Dočin, blagoslovio je zajednicu Ketrin Bond i Džejn Pirs u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, u Felikstouu, u istočnoj Engleskoj, gde obe rade kao sveštenici saradnici.

Nacionalna skupština crkve izglasala je u februaru dozvolu prema kojoj sveštenstvo može da blagoslovi zajednice istopolnih parova, koji su imali građanska venčanja ili partnerstva. Reči koje se koriste za blagoslove, poznate kao molitve ljubavi i vere, crkveni Episkopski dom odobrio je u utorak.

Kompromis engleske crkve postignut je posle petogodišnje diskusije o stavu crkve o seksualnosti. Iako su crkveni lideri ponudili izvinjenje zbog toga što crkva nije prihvatila LGBTQ osobe, oni su, ipak, podržali doktrinu prema kojoj brak predstavlja zajednicu jednog muškarca i jedne žene, dok se od sveštenstva neće tražiti da vrše blagoslove istopolnih lica ako se ne slažu sa njima. Blagoslovi istopolnih brakova mogu se dobijati u redovnim crkvenim službama, a Upravno telo crkve je izradilo i plan za odvojene službe koje bi ličile na venčanja, premda on još nije zvanično odobren.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina ljudi u Engleskoj podržava istopolne brakove, koji su legalni od 2013. godine. Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Engleske crkve i globalne anglikanske zajednice, rekao je da neće lično blagosloviti nijedan istopolni par, jer je njegov posao da ujedini 85 miliona anglikanaca u svetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: