Podeli vest

Crnogorski ministar prosvete Miomir Vojinović naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici, prenosi RTCG.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crna gora
Foto: Pixabay

Ministar je primio danas predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije. Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici roditelja prihvatili predlog Vojinovića i Državne maturske komisije.

Navodi se da je Državna maturska komisija održala hitan sastanak, imajući u vidu veliki broj zahteva učenika za uvid u test iz CSHB jezika i književnosti na maturskom i stručnom ispitu.

“Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocenjivanje testova iz CSHB, ponovo vrednuje testove učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta”, navodi se u saopštenju.

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provere znanja. Jedan od njih štrajkovao je glađu kako bi ukazao da su nepravedno optuženi da su prepisivali.

Upornost je dovela do toga da su iz Ispitnog centra pozvali profesore na sastanak. Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa severa Crne Gore, od kojih su gotovo svi odlikaši i đaci generacije, imali su nula bodova.

Neki od đaka govorili su za TVCG i istakli da je reč o nepravdi, te da niko od profesora ne bi dozvolio da učenici rade test uz mobilne telefone. I Luka Vojinović je danas počeo štrajk glađu u prostorijima Ministarstva, zbog toga što, kako ističe, nije prepisivao. Ponudili su mu “da će njegov test biti pozitivno ocenjen”, ali, kako kaže, nije pristao na to jer želi da se izbori ne samo za sebe već i za sve one koji su nepravedno optuženi.

Prema rečima profesorke književnosti Ljerke Petković iz Berana ta deca su preživjela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”, upitala je ona.

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja. Sa druge strane nekoliko profesora sa kojima smo razgovarali tvrde da je evidentno da su prepisivali.

“Nisu pisali čak ni svojim rečima nego je svako pisao isto. Ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od profesora Portalu RTCG. Iz Ispitnog centra nisu odgovorili na pitanja RTCG na koji način su utvrdili da su deca prepisivala, kao ni da li će poništiti ispit.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: