Podeli vest

Crveni krst Srbije obeležio je danas u Beogradu 147 godina od svog osnivanja na svečanosti kojoj su prisustvovali volonteri i brojne zvanice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crveni krst
Foto: Pixabay

Crveni krst Srbije obeležio je danas u Beogradu 147 godina od svog osnivanja na svečanosti kojoj su prisustvovali volonteri i brojne zvanice.

Svečanosti, između ostalih, prisustvovali ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar sporta Zoran Gajić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Predsednik Crvenog krsta Dragan Radovanović, rekao je na svečanosti da je tokom prošle godine prikupljeno 208.066 jedinica krvi, od čega 134.643 jedinice u 3.531 organizovanoj akciji te humanitarne organizacije.

Grujičić je čestitala godišnjicu i podsetila na humanost Crvenog krsta 1885. godine, kada je Srbija bila u ratu sa Bugarskom, a na čiji je zahtev dozvoljeno da sanitetska pomoć prođe što brže do ranjenih bugarskih vojnika.

“Našem Crvenom krstu tada, kao i danas razlog za rad i požrtvovanje nije bio ni natpis mi priznanje iz Ženeve, već duh čojstva na koji se oslanjala duša naseg naroda”, kazala je Grujičić. Gajić naveo je da se važnost te organizacije ne može proceniti, te da rad u njoj daje svrhu, a volontoranje povećava samopouzdanje.

“Crveni krst je organizacija koja obezbeđuje osnovne potrepštine ljudima kada nemaju kome da se obrate”, rekao je Gajić. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović čestitao je godišnjicu osnivanja ove humanitarne organizacije i istakao da aktivnosti koje sprovodi Crveni krst odvajaju civilizovano društvo od drugih.

“Želim vam da budete i dalje uspešni”, poručio je Momirović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: