Podeli vest

Istina je da je ujutro i uveče hladnije, ali ako uspemo još nekoliko dana da uštedimo biće odlično za decembar kada budu niske temperature, poručio je zamenik gradonačelnika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

beograd
Foto: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Miroslav Čučković izjavio je danas da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić imao podršku kompletne stručne javnosti kada je doneo odluku o odlaganju početka grejne sezone, kao i da je uspeh svaki dan koji uspemo da odložimo početak grejne sezone, jer će nam ti energenti i novac koji bi utrošili na njih biti potrebni kada bude hladnije.

Na sednici Skupštine grada, pozivajući odbornike da glasaju za Informaciju o odlaganju početka grejne sezone i racionalizaciju potrošnje električne energije za novogodišnju rasvetu, Čučković je rekao da je svaki dan koji se ne troši gas velika pobeda za one dane koji su pred nama.

“Napunili smo rezervoar, naš automobile je dubke pum, ali smo u opasnosti da nam benžinske pumpe bude uništene zbog rata u Ukrajini”, poručio je Čučković.

On je dodao da je u istoriji Beograda bilo mnogo dana kada je isključivano grejanje zbog visokih temperature i pobrojao neke – Sveti Nikola 2019. , Badnje veče 2021. , kao i da su Elektrane uvek prekidale grejanje kada su temperature bile iznad 15 stepeni, a da su grejale i na Ðurđevdan kada je bilo šest stepeni.

“Pozivam vas sve zajedno da donesemo zajedničku odluku. U ovom učestvuje cela Srbija i to je jedinstven stav zemlje”,poručio je Čučković.

On je istakao da su najveći potrošači u Beogradu javna rasveta, BVK i Beogradske elektrane, a da je grad doneo 20 mera povodom tih preduzeća.

“Ugasili smo fontane i ustedeli 88.400 KWh struje, zamolili smo sve ugostitelje da ne greju bašte jer troše struje, skratili smo period dekorativne rasvete – 88 objekata nije osvetljeno kao ranije, sve zamenske bunare smo isključili”, pobrojao je Čučković.

Kako je rekao, tako se šalje poruka ljudima da se i oni tako ponašaju.

Potrošnja je pala 1,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi Čučković, što znači da ne pale svi grejna tela.

“Istina je da je ujutro i uveče hladnije, ali ako uspemo još nekoliko dana da uštedimo biće odlično za decembar kada budu niske temperature”, poručio je zamenik gradonačelnika.

On je pozvao sve da ne potpiruju aktivnosti koja bi dodatno opteretile energetski sistem.

“Zamislite da 330.000 potrošaca tuži svako svoj grad, povedeno raspravom ovde. A šta ćemo ako 2. maja bude sneg? Hajde da budemo odgovorni u teškim trenucima, a težak je trenutak, rat je u Evropi i situacija nije kao ranije, promenilo se”, istakao je Čučković.

On je dodao da je budžet Beograda 150 milijardi, a 17 milijardi plaćamo gas.

“Ukoliko budemo morali da ga kupimo negde drugde po tržišnim cenama i platimo 170 milijardi, onda nema vrtića, nema ni GSP-a, nema nijedne aktivnosti koju grad može da plati”, zaključio je Čučković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

Trenutno nema novih vesti iz ove rubrike

POGLEDAJTE JOŠ: