Podeli vest

“Romantični” čet botovi namenjeni su usamljenima i radoznalima. Ponašaju se prijateljski, ali im je cilj potpuno suprotan. Oni žele da saznaju najintimnije podatke o vama, a evo šta zatim rade sa njima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Gizmodo

Foto: aiimagegenerator.art

Prema novoj studiji iz Mozilinog projekta Privacy Not Included, devojke i mladići nastali veštačkom inteligencijom, prikupljaju najintimnije lične podatke, i skoro svi prodaju ili dele podatke koje prikupljaju.

Poboljšaće vam zdravlje, mir i zadovoljstvo, ali…

„Da budemo potpuno otvoreni, takve robotizovane devojke i mladići nisu baš prijateljski nastrojeni. Iako se reklamiraju kao nešto što će poboljšati vaše mentalno zdravlje, mir i zadovoljstvo, oni su specijalizovani za zavisnosti, usamljenost ali i toksičnost, dok od vas traže što je moguće više podataka“, rekao je Miša Rikov, istraživač iz Mozile.

Mozilla je istraživala 11 različitih AI „romantičnih robota za ćaskanje“, uključujući popularne aplikacije kao što su Replika, Chai, Romantic AI, EVA AI Chat Bot & Soulmate i CrushOn.AI. Svaki od njih je imao oznaku „privatnost nije uključena“, što ih stavlja među najgore kategorije proizvoda koje je Mozila ikada pregledala, prenosi portal gizmodo.com.

Kompanije koje stoje iza pomenutih aplikacija nisu odgovorile na zahtev za komentar.

I ranije se ukazivalo na probleme sa podacima, ali prema Mozili, devojke sa veštačkom inteligencijom krše vašu privatnost na „nove uznemirujuće načine“.

Na primer, CrushOn.AI prikuplja informacije uključujući informacije o seksualnom zdravlju, upotrebi lekova. Čak 90 odsto aplikacija može da prodaje ili deli korisničke podatke u svrhu ciljanih oglasa, a više od polovine vam neće dozvoliti da izbrišete podatke koje prikupljaju.

Bezbednost je takođe bila problem. Samo jedna aplikacija, Genesia AI Friend & Partner, ispunila je minimalne bezbednosne standarde Mozile.

Jedno od upečatljivijih otkrića došlo je kada je Mozila izbrojala delove kodova u ovim aplikacijama, koji prikupljaju podatke i dele ih sa drugim kompanijama u reklamne i druge svrhe. Mozila je otkrila da ih aplikacije koriste u proseku 2.663 u minuti, iako je taj broj povećao Romantic AI, koji je podelio neverovatnih 24.354 delova kodova (trackers) u samo jednom minutu korišćenja aplikacije.

Reci mi nešto o sebi, vas može koštati

Problemi u vezi sa privatnošću još više zabrinjavaju jer vas aplikacije aktivno podstiču da delite detalje koji su daleko ličnije prirode od stvari koje biste mogli da unesete u tipičnu aplikaciju.

EVA AI Chat Bot & Soulmate podstiče korisnike da „dele sve tajne i želje“, a posebno traži fotografije i glasovne snimke.

Osim problema sa podacima, aplikacije su takođe dale neke upitne tvrdnje o tome za šta su zapravo – zaista dobre. EVA AI Chat Bot & Soulmate sebe naziva „provajderom softvera i sadržaja razvijenih da poboljšaju vaše raspoloženje i blagostanje“. Romantic AI kaže da je „pravo mesto za očuvanje mentalnog zdravlja“.

Međutim, kada pročitate uslove i politiku korišćenja usluga kompanije, vidite da se one trude da se distanciraju od sopstvenih tvrdnji.

Prema uslovima i politici poslovanja i korišćenja usluga, navodi se na primer da kompanije „nisu niti pružalac zdravstvene zaštite ili medicinske usluge, niti pružaju medicinsku negu, usluge održanja mentalnog zdravlja ili druge profesionalne usluge“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: