Podeli vest

Ministar privrede Slobodan Cvetković uručio je danas 110 sertifikata u oblasti tradicionalnih, starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti i tom prilikom poručio da će resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku preduzetnicima u toj oblasti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Cvetković je iskazao zadovoljstvo što je resorno ministarstvo uspelo da u nepunih godinu dana po drugi put organizuje dodelu sertifikata, a u cilju promovisanja i pružanja podrške zanatlijama koji, kako je rekao, znanjem, vrednim radom i predanošću čuvaju zanate od zaborava.


“Kroz postupak sertifikacije i dodele sertifikata stvara se mogućnost dodatnog brendiranja proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti kao ručno izrađenih proizvoda tehnikama i alatima tradicionalnih zanata sa estetskim obeležjima izraženim narodnom umetnošću”, rekao je Cvetković na svečanosti pre dodele sertifikata, u Palati Srbija.


Dodao je da se time utiče na očuvanje i prepoznatljivost etničkog i kulturnog nasleđa Srbije, a što može doći do izražaja u stvaranju izvozno orijentisanih proizvoda i suvenirskog tipa, čime se doprinosi stvaranju bogatije i raznovrsnije turističke ponude zemlje.
“Pored toga podstiče se korišćenje domaćih sirovina i resursa kao što su glina, drvo, trska, drvo, kamen, vuna, ali i zapošljavanje i opstanak stanovništva a posebno mladih u ruralnim sredinama”, rekao je Cvetković.


Dodao je da nosioci sertifikata u oblasti starih i umetničkih zanata zbog načina izrade i drugih elemenata prozvodnje nisu konkurentni na tržištu zbog čega im je omogućeno niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.


“Povećan broj zahteva za sertifikacijom kao i broj izdatih sertifikata je pokazatelj da su dosadašnje mere podrške i podsticaja dale rezultate. Ministarstvo će u narednom periodu pružati podršku “, poručio je Cvetković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ