Podeli vest

Vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom služio je ponoćnu Vaskršnju liturgiju u manastiru Gračanica u prisustvu velikog broja vernika, predstavnika lokalne samouprave i kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

GRAČANICA IZLOŽBA
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Za najveći hrišćanski praznik iz porte manastira u Gračanici vernici su poželeli mir i blagostanje.

“Da živimo u miru i zajedno, na našim prostorima gde i jesmo. Da da Gospod mira i blagostanja i da živimo u slozi”, rekao je Miodrag Živić za Tanjug.

Kako kaže Dušan Borisavljević, za Srbe koji žive na KiM “simbolika je veoma bitna”.

“Da bi bili spašeni, moramo da stradamo. Mi ovde stradamo godinama i čekamo da budemo spašeni. Da živimo u ljubavi i blagostanju ovde sa svojim porodicama još najmanje 500 godina”, rekao je Borisavljević.

Jedan od vernika poželeo je da praznik proslavimo sa svojim porodicama i prijateljima, i da “širimo ljubav a ne rat, ni ovde, ni bilo gde u svetu”.

Ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u Gračanici prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić koji je poručio da je Srbija uvek bila i uvek će biti uz svoj narod na prostoru KiM i da će učiniti sve da tako i ostane.

“Učinićemo sve kroz institucije države Srbije, sa svakog radnog mesta, ma gde bili, ali i iz poštovanja sebe i svog identiteta da tako bude i ostane. To se ničim ne sme zabraniti, pogotovo direktoru Kancelarije Petru Petkoviću, ni nikome drugom, pogotovo kada je razlog našeg prisustva ovde, da se bude tamo gde pripadamo, kraj svog naroda na KiM”, rekao je Tajić.

Tajić je dodao da u teškim vremenima kada mnoštvo i moć jakih diktiraju svoja pravila, plaćamo skupu cenu našeg opstanka.

“Ovde gde nas naša vera vodi na čelima ljubavi, bratoljublja i čovekoljublja, mira i suživota pružimo ruke upućene svima koji na tim osnovama žele saradnju i dogovor među ljudima i narodom”, dodao je Tajić.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću prištinske vlasti zabranile su da na Uskrs bude sa narodom na Kosovu i Metohiji.

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: