Podeli vest

Hladni tuševi, ledene kupke ili metoda “Wim Hof – terapija” ledom dolazi u mnogo različitih oblika. Gerd Virc, stručnjak za neurofiziologiju, objašnjava da li je ledena voda zaista čarobni lek

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Demencija, migrene i gubitak težine u svemu tome, kažu stručnjaci, može vam pomoći ledena voda

Šta se podrazumeva pod hladnom terapijom?

Bliži se Evropsko prvenstvo u fudbalu i sigurno ćete videti slike iscrpljenih igrača koji se oporavljaju od naporne igre u ledenim kupatilima. Ono što izgleda kao najnovija ludnica u fizioterapiji i regenerativnoj terapiji zasnovano je na staroj tradiciji lečenja.

Stari Egipćani i Grci su već koristili led u svrhe lečenja. U 19. veku, francuski hirurg Amusat je otkrio da led može da ublaži bol posle operacije. Hladna terapija, poznata i kao krioterapija, je metoda lečenja koja uključuje izlaganje tela veoma niskim temperaturama kako bi se obezbedile zdravstvene beneficije.

Ideja je da kratko, intenzivno izlaganje hladnoći pokreće reakcije u telu koje mogu ublažiti bol, smanjiti upalu, poboljšati cirkulaciju krvi i podstaći regeneraciju tkiva.

Kako terapija hladnoćom utiče na ljudsko telo i nervni sistem?

Kada se izložimo hladnoći, naše telo odmah doživljava stres. Da bismo to izbegli ili brzo okončali, naše telo reaguje odmah i što je snažnije, to je hladni stimulans jači. Prvo, krvni sudovi u koži se sužavaju (ovo se zove vazokonstrikcija) da bi se smanjio gubitak toplote. U isto vreme, počinjemo da drhtimo da bismo stvorili više toplote.

Ovim procesima upravlja nervni sistem, koji šalje i prima signale za regulisanje temperature. Pored regulacije temperature, ova budnost tela može doneti zdravstvene koristi kao što su ublažavanje bolova i protiv upale.

Ali ne brinite ako se u nikada do sada niste izlagali niskim temperaturama. Nikad nije tako loše kao prvi put. Ako smo češće ili duže izloženi hladnoći, navikavamo se na nju i reakcije su manje izražene. Međutim, pozitivni efekti na zdravlje se održavaju ili čak poboljšavaju jer sada možemo duže ili intenzivnije da se izložimo ovom temperaturnom stresu.

Koje zdravstvene prednosti može da ponudi terapija ledom i kako može doprineti zdravstvenoj zaštiti?

Hladnoća može poboljšati vaše blagostanje na mnogo načina! Ublažavanje simptoma migrene, otupljivanje iritacije nerava i smanjenje bolova u zglobovima – ovo su samo neki od impresivnih efekata. Takođe postoje dokazi da može pomoći u lečenju poremećaja raspoloženja i borbi protiv malih tumora. Može čak pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti i koristi se za kožne bolesti kao što je atopijski dermatitis.

Takođe jača vaš imuni sistem! Povećava broj i aktivnost belih krvnih zrnaca, što vas čini bolje zaštićenim od bolesti.

A za sve koji žele da se oproste od neželjenih masnih naslaga: Hladnoća aktivira smeđe masno tkivo koje sagoreva energiju proizvodeći toplotu. Ovo pomaže u regulisanju telesne težine i smanjuje rizik od metaboličkih bolesti kao što je dijabetes.

A nakon prevazilaženja dolazi nagrada: hladnoća može da oslobodi endorfine i tako poboljša vaše raspoloženje. To znači da se nećete osećati u vrhunskoj formi samo fizički, već i psihički, piše nemački magazin Focus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…