Podeli vest

Izjava Lavrova o mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata izazvala je brojne reakcije. Jedni smatraju da je svet na ivici rata, drugi da je taj rat već počeo, treći se nadaju da ga neće biti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Mariupol ukraina
Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov/arhiva

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata je prilično realna, naučni savetnik Instituta za evropske studije Aleksandar Gajić i dodaje da taj rat nije izvestan, ali da je moguć iz više razloga.

Kako je rekao za Tanjug, moguć je pre svega zbog tekućih operacija u samoj Ukrajini i činjenice da NATO savez i zemlje EU neštedljivo pomažu ukrajinsku stranu u naoružavanju, slanju dobrovoljaca i učestvovanju u svim vidovima specijalnog rata – ekonomskog, medijskog, diplomatskog…u cilju izolacije Rusije i slabljenja njenog potencijala uopšte za vođenje specijalne vojne intervencije.

Promena retorike: Od pomoći Ukrajini do ukrajinske pobede nad ruskom imperijalnom agresijom

Retorika se zaista izmenila. Treći svetski rat se sve češće pominje. Američki zvanični su od govora o uglavnom o “pomoći Ukrajini u odbrani” prešli na na smelije izjave o “ukrajinskoj pobedi koja bi nanela udarac sposobnosti Rusije da ugrozi svoje susede”.

Oni su odobrili isporuke oružja u vrednosti stotina miliona dolara, uključujući artiljeriju i bespilotne letelice koje su odbijali da pošalju u ranijim fazama rata.

„Nacije iz celog sveta su ujedinjene u našoj rešenosti da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske imperijalne agresije“, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin, pozdravljajući zvaničnike iz više od 40 zemalja u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, sedištu američkih vazdušnih snaga u Evropi. .

„Ukrajina jasno veruje da može da pobedi, kao i svi ovde”, rekao je Ostin, prenosi Globalnews.

Zelenski: Krajnji cilj ruskog vođstva rasparčati celu središnju i istočnu Europu 

Poslednja izjava ukrajinskog predsednika Vlodimira Zelenskog takođe ide u pravcu “pojačane” retorike.

“Krajnji cilj ruskog vođstva nije samo zauzeti teritoriju Ukrajine, već rasparčati celu središnju i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokratiji”, rekao je Zelenskij u poslednjoj video poruci objavljenoj kasno sinoć na Telegramu.

Lange: Uloga Kine pokazaće pravac sukoba

Da bi rat mogao da izmakne kontroli, smatra i Sven Lange, direktor Bundesverovog centra za vojnu istoriju u Potsdamu. „Često se u istoriji događalo da regionalni sukob poput ovog izazove globalni. Prvi svetski rat bio je najbolji primer za to“, rekao je Lange, a preneo Dojčevele.

Za svetski rat, međutim, „doprinos Rusije nije presudan“, ukazuje Lange, presudno je kako se pozicioniraju „dve velike globalne sile, SAD i Kina“. Prema njegovoj oceni, Peking trenutno za to nema interesa. „Verujem da će Rusija dobiti podršku iz Kine, ali ne toliko veliku da bi se time neposredno ušlo u sukob sa SAD“, smatra Lange.

Mili: Narednih nekoliko nedelja ključne za razvoj situacije u Ukrajini

Narednih nekoliko sedmice biće ključne za razvoj situacije u Ukrajini poručuje predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili.

On je novinarima rekao će narednih nekoliko nedelja u Ukrajini biti „veoma, veoma kritične“.

Hončaruk: Treći svetski rat je već počeo

Sredinom marta, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je za NBC News da je treći svetski rat „možda već počeo“. Bivši ukrajinski premijer, Aleksij Hončaruk, otišao je dalje, izjavivši da je „Treći svetski rat… već počeo“.

Zpadni mediji uveliko se bave ovom temom, a Vašington post kao zaključak dileme da li je rat počeo ili nije i nikad neće izražava nadu da se to neće dogoditi i podseća na reči Alberta Ajnštajna:

“Ne znam kakvim oružjem će se voditi treći svetski rat, ali četvrti će se voditi mačugama i kamenjem”.

Paradoksalno, upravo ovu izjavu je citirao i Vladimir Putin 2018. godine odgovarajući na pitanje o trećem svetskom ratu koji je tada izgledao mnogo dalje.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: