Podeli vest

Pojedini istraživači tvrde da je Gunung Padang, na Zapadnoj Javi, u Indoneziji, najstarija piramida na svetu i da bi mogla biti stara više od 25.000 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Stounhendž i piramide u Egiptu stare su samo nekoliko hiljada godina, dok se smatra da je prethodni rekorder, turski kameni spomenik Gobekli Tepe, star oko 11.000 godina, preneo je ”Gardijan”.

Gunung Padang bi mogao biti više nego dvostruko stariji od ovih drevnih megalita, kažu autori u istraživanju objavljenom u “Arheologidžikal prospekšenu”.

“Dokazi iz Gunung Padanga sugerišu da su napredne građevinske prakse već bile prisutne kada se poljoprivredom, možda, još nije bavilo”, tvrde oni.

Ova tvrdnja je dospela na naslovne strane širom sveta, ali je od tada izazvala žestoke reakcije mnogih arheologa, koji kažu da nijedan od dokaza koji je tim predstavio ne opravdava njihove zaključke o Gunung Padangu.

Oni tvrde da je tamošnje naselje verovatno izgrađeno pre samo 6.000 do 7.000 godina.

“Podaci koji se iznose u ovom radu ne idu u prilog njegovom konačnom zaključku – da je naselje izuzetno staro. Ipak, to je ono što je dovelo do pojave naslova”, rekao je Flint Dibl, arheolog sa Univerziteta u Kardifu.

On je kazao da je veoma iznenađen da je rad objavljen u takvom obliku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: