Podeli vest

Poljska i Danska upozoravaju na vojnu eskalaciju sa Rusijom. Danski i poljski ministri odbrane ne isključuju mogućnost rata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen govorio je u danskom parlamentu o oceni vojne obaveštajne službe o Rusiji: Ovo pretpostavlja da će Rusija „vrlo verovatno“ upotrebiti vojnu silu da „izazove države NATO-a“, piše Bild, a prenosi 20minuten.

Vojni obaveštajci pretpostavljaju da Rusija neće pokrenuti direktan rat. Međutim, Putin bi trebalo da testira zemlje NATO-a tako što će svojim avionima i ratnim brodovima narušiti nacionalne granice zemalja NATO-a. Međutim, Putin želi da spreči NATO savez po članu 5.

Poljska se plaši napada

Pre nekoliko dana, Troels Lund Poulsen rekao je danskim novinama: „Ako putujete i razgovarate sa kolegama poput onih iz Poljske, nema sumnje da ne možete isključiti mogućnost da Rusi imaju planove da potencijalno preuzmu NATO u roku od nekoliko dana. godine. da napadne zemlje.”

Članica NATO- a Poljska graniči sa Rusijom, ruskim saveznikom Belorusijom i Ukrajinom. Ruska eksklava Kalinjingrad takođe deli granicu sa Republikom Poljskom. Zbog agresorskog rata Moskve protiv Ukrajine , Varšava strahuje od ruskog napada na sopstvenu teritoriju.

Poljska agencija za vazdušnu plovidbu (Pansa) izdala je upozorenje za pilote na zahtev vojske. Obaveštenje je objavljeno na sajtu Pansa 2. februara i važi za period od 5. februara do 5. maja. Postoji posebno upozorenje o mogućoj „pojačanoj aktivnosti vojnih aviona“ u istočnom delu poljskog vazdušnog prostora.

Nekoliko incidenata u poljskom vazdušnom prostoru

Ova mera je preduzeta zbog zabrinutosti zbog sve opasnije bezbednosne situacije na istoku zemlje. Pogođeni vazdušni prostor se proteže duž granice sa Belorusijom do ruske eksklave Kalinjingrad na Baltičkom moru.

U poslednje dve godine bilo je nekoliko incidenata u poljskom vazdušnom prostoru u vezi sa ratom u Ukrajini. U decembru 2023. godine, ruska raketa je ušla u poljski vazdušni prostor na putu do cilja u Ukrajini.

Rat sa Rusijom „nije isključen”

U intervjuu za dnevne novine Super Ekspres u ponedeljak, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš nije isključio mogućnost predstojećeg rata sa Rusijom. On je naglasio da se Poljska mora pripremiti za potencijalni rat.

Na pitanje o verovatnoći vojnog poraza od Ukrajine i direktnog napada Rusije na Poljsku, konzervativni političar je odgovorio da je razmatrao sve scenarije i da je najgore scenarije shvatao posebno ozbiljno. On je istakao da je to odgovornost ministra odbrane u trenutnoj situaciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ