Podeli vest

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da to Ministarstvo i Generalštab Vojske Srbije neće odustati od inicijative za reaktiviranje obaveznog služenja vojnog roka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJ

“Mi smo dostavili zvaničnu inicijativu vojnom kabinetu predsednika države i čućemo njihova izjašnjenja, a nakon toga sledi javna rasprava”, rekao je on za RTS i dodao da će konačnu odluku doneti poslanici u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ostaje pitanje da li će vojni rok, ako se reaktivira, trajati 100 ili 120 dana.

“Naš predlog je da traje najduže četiri meseca i mi ćemo, naravno, ako država to prihvati, tražiti i jedan vremenski okvir kako bismo mogli da pripremimo kasarne, regrutacione centre, za uslove za prihvat novih regruta u skladu sa savremenim okolnostima života”, istakao je Vučević.

Dodao je nije želja da se vrati vreme u sedamdesete, osamdesete ili devedesete prošlog veka, nego da budući regruti imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama.

Naglasio je da inicijativa o vraćanju vojnog roka nije poziv na rat, već razumevanje svih bezbednosnih aspekata geopolitičkih okolnosti, situacije u zemlji i regionu, a pre svega budućnosti Srbije.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vučević je ocenio da je realnost da se protiv Srba na KiM pokreću novi sudski postupci za navodne ratne zločine i da se na taj način celoj srpskoj zajednici šalje poruka da nisu poželjni ili da ne mogu da ostanu i opstanu na prostorima gde vekovima žive.

“Drugo, sigurno je da se nastavljaju politički pritisci, sveukupni politički pritisci na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ali ne samo po tom pitanju, tu je i pitanje odnosa prema Rusiji, imamo pitanje i pokušaja unitarizacije Bosne i Hercegovine, pitanje odnosa u regionu. Nimalo lak period, pre svega, rekao bih, u narednih šest meseci, ne samo do kraja januara, a Kosovo i Metohija će biti dominantna tema”, istakao je Vučević.

Naglasio je da Beograd treba da nastavi da bude maksimalno konstruktivan, čuvajući državne i nacionalne interese, ali i da ima jasno definisane “crvene linije”.

Komentarišući izjavu Miroslava Lajčaka da očekuje da će Beograd i Priština doći do dogovora do kraja januara, ocenio je da nije realno da se, ne do kraja januara, nego do kraja godine postigne nešto što se nije postiglo decenijama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: