Podeli vest

Američki vaskularni hirurg koji je napustio Gazu nakon što je radio kao volonter, rekao je danas da ga ništa nije pripremilo za razmere povreda sa kojima se tamo suočio.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Desetine pacijenata dnevno, većina njih mladi, većina suočena sa komplikovanim povredama izazvanim gelerima, većina završila sa amputacijama, rekao je on, preneo je Rojters.

“Vaskularna hirurgija je za starije pacijente i rekao bih da nikada nisam operisao nikoga mlađeg od 16 godina, a to je bila većina pacijenata koje smo operisali”, kazao je Šarik Sajid iz Atlante, iz Džordžije, za britansku agenciju.

Prema njegovim rečima, većina pacijenata je imala 13, 14, 15, 16 i 17 godina. “Uglavnom rane od gelera, a to je nešto čime se nikada nisam bavio, to je bilo nešto novo”, istakao je on.

Tokom boravka u Evropskoj bolnici u Gazi, Sajed je rekao da je njegov tim operisao između 40-60 pacijenata dnevno i da su to većinom bile amputacije.

Oko 70 odsto operacija koje je obavio odnosilo se na povrede od gelera, a ostale uglavnom na povrede od eksplozije i urušavanja zgrada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: