Podeli vest

U Hirošimi održan skup u znak sećanja na atomski udar koji su na taj grad izvršile snage SAD pre 77 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gutereš
Foto: Tanjug/ Kenzaburo Fukuhara/Kyodo News via AP

U memorijalnom Parku mira u Hirošimi danas je održan skup u znak sećanja na atomski udar koji su na taj grad izvršile snage SAD pre 77 godina, a na njemu su učestvovali premijer Japana Fumio Kišida, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, gradonačelnik Kazumi Macui i drugi zvaničnici.

Visoki zvaničnici su upozorili na opasnost od gomilanja nuklearnog oružja i istakli da strahuju od još jednog takvog napada usred ruskog rata protiv Ukrajine.

Kišida je na memorijalnom skupu poručio da se svet i dalje suočava sa pretnjama nuklearnog oružja.

„Moram da podignem svoj glas i da apelujem na ljude širom sveta da se tragedija upotrebe nuklearnog oružja nikada ne ponovi.

Japan će koračati svojim putem ka svetu bez nuklearnog oružja, ma koliko on bio uzan, strm ili težak“, izjavio je Kišida, prenosi AP.

Kišida, koji će biti domaćin samita Grupe sedam sledećeg maja u Hirošimi, istakao je da se nada da će se svi lideri G7 ujediniti u zaštiti mira i međunarodnog poretka zasnovanog na univerzalnim vrednostima slobode i demokratije.

Gutereš je ocenio da nuklearno oružje dosnosi samo smrt i uništenje.

“Nuklearno oružje je glupost. Ono ne garantuje nikakvu sigurnost, već samo smrt i uništenje. Tri četvrt veka kasnije, moramo se zapitati šta smo naučili od oblaka u obliku pečurke koji se nadvio iznad ovog grada 1945. godine. Krize sa ozbiljnim nuklearnim prizvukom brzo se šire na Bliskom istoku i na Korejskom poluostrvu. Jedna greška, jedan nesporazum, jedna pogrešna računica mogu nas dovesti do Armagedona.”, istakao je Gutereš, koji se pridružio molitvi u Parku mira u Hirošimi, prenosi AP.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da „koristi svoj narod kao oruđe rata i da krade živote nevinih civila u drugoj zemlji i njihova sredstva za život“.

Rat Rusije protiv Ukrajine pomaže jačanju podrške za nuklearno razoružavanje, ocenio je Macui i pozvao svet da ne ponavlja greške koje su uništile njegov grad pre skoro osam decenija.

Macui je kritikovao države koje poseduju nuklearno oružje, uključujući Rusiju, jer nisu preduzele korake uprkos datom obećanju da će se pridržavati obaveza iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

„Umesto da svet bez nuklearnog oružja tretiraju kao daleki san, trebalo bi da preduzmu konkretne korake ka njegovom ostvarenju“, naveo je on, prenosi AP.

Svi prisutni u Parku mira, uključujucći zvaničnike vlade Japana i strane diplomate, odali su minut ćutanja uz zvuk zvona mira u 8.15 ujutru po lokalnom vremenu, kada je američki B-29 bacio bombu na grad.

Pušteno je oko 400 golubova, koji se smatraju simbolima mira.

Gutereš se nakon ceremonije sastao sa japanskim premijerom Kišidom i upozorio na opasnosti koje mogu proisteći zbog oklevanja da se uđe u odlučnu borbu za nuklearno razoružanje, naglašavajucći da je važno da Japan, jedina nacija na svetu koja je pretrpela nuklearne napade, preuzme vođstvo u tom pogledu, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi AP.

Kišida i Gutereš su u Muzeju mira napravili po jedan origami ždral, simbol mira i ukidanja nuklearnog oružja.

Rusija i Belorusija nisu pozvane na ovogodišnji mirovni skup, a ruski ambasador u Japanu Mihail Galuzin u četvrtak je položio cveće na spomen-epitaf u Parku mira i izjavio da njegova zemlja nikada necće koristiti nuklearno oružje.

SAD su 6. avgusta 1945. bacile prvu atomsku bombu na svetu na Hirošimu, uništivši grad i ubivši 140.000 ljudi.

Tri dana kasnije bacile su drugu bombu na Nagasaki, ubivši još 70.000 ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: