Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je selektor Dejan Dabić koji je govorio o šestom Somborskm filmskom festivalu koji traje od 11. do 14. jula.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Dabić je rekao da se nada da je Sombor već postao festivalski grad, pošto ima značajnu filmsku istoriju, počev od pionira naše kinematografije Ernesta Bošnjaka, koji je u grad doneo prvi filmsku kameru 1906. godine, a potom osnovao i bioskop.

Prema njegovim rečima, glavni takmičarski program počinje 11. ljula filmom “Ruski konzul”, što je prilika za dodelu nagrade “Specijalni Ernest” posthumno glumcu Žarku Lauševiću (1960-2023) za izuzetan doprinos kinematografiji na ovim prostorima.

“Biće još nekoliko domaćih i filmova iz regiona, pošto Sombor jeste festival podunavsko-panonskih država, ali posljednjih godina je mali fokus na regionalnim kinematografijama, koje govore istim jezikom”, dodao je Dabić.

Prema njegovim rečima, Somborci će moći da pogledaju filmove “Živi i zdravi” Ivana Marinovića, “Radnička klasa odlazi u pakao” reditelja Mladena Đorđevića, “Za danas toliko” Marka Đorđevića i “Jorgovani” Siniše Cvetića.

“Ove godine smo izabrali filmove koji su regionalno zanimljivi i u fokus ubacuju, pogotovo u Programu mladih autora, priču o mladima”, naveo je Dabić.

U programu mladih autora su bosanskohercegovački “Ekskurzija” Une Gunjak, hrvatski film “Pelikan” Filipa Herakovića, kao i “Videoteka” Luke Bursaća.

Zbog filmova okrenutim mladima slogan festivala je “Nije lako kad si mlad”, napomenuo je Dabić.

Prema njegovim rečima, u žiriju Glavnog takmičarskog programa su Vesna Čipčić, Raša Vujović i Ana Marija Rosi, dok su u programu mladih autora Ljubomir Bulajić, Pavle Mensur i Stefan Vukić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: