Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgust

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je konstitutivnu sednica novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgusta.

Dačić je za Tanjug rekao da je konstitutivna sednica zakazana za 10 sati i da je jasno definisan dnevni red sednice na kojem je prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika što se, dodao je, smatra činom konstituisanja skupštine.

Na dnevnom redu su, naveo je, i izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

“Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika što znači da ne mora na istoj sednici da se završe i ostale tačke dnevnog reda”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je rok za konstituisanje skupštine 30 dana od dobijanja završnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora, te dodao da to što je bilo ponavljanja izbora nije imalo nikakve veze sa Narodnom skupštinom.

Naveo je da, prema Poslovniku, prvom sednicom predsedava najstariji poslanik što je, dodao je, u ovom slučaju Vladeta Janković, a da mu u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

To su, inače, liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, “Ivica Dačić – Premijer Srbije” i “Dr Miloš Jovanović – nada za Srbiju”.

Dačić je rekao da su uoči sednice za sutra, u 12 sati, zakazane konsultacije u cilju pripreme za održavanje sednice sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u novi saziv Narodne skupštine.

Na pitanje koliko će u novom sazivu biti poslaničkih klubova, Dačić je objasnio da se tek posle verifikacije poslaničkih mandata formiraju poslaničke grupe i sve ostale radnje koje proizilaze iz redovnih aktivnosti Narodne skupštine.

Naveo je da je siguran da će pred novim sazivom parlamenta biti svakako veliki izazovi kao što su bili i pred ranijim sazivima.

“Ono što je bitno to je da će pre svega biti usmereno ka ciljevima koje će nova Vlada Srbije sebi postaviti, a iz onoga što je rekao predsednik Republike Aleksandar Vučić videli ste da će značajan deo toga biti posvećen i nastavku reformi u našem društvu koje su pre svega motivisane željom za ubrzanjem evropskih integracija”, rekao je Dačić.

To, dodao je, znači donošenje čitavog niza zakona koji su neophodni u narednom periodu u različitim oblastima.

“Veoma je bitno da politički život upravo ovde ima svoju pozornicu, odnosno da je ovde mesto gde se razmenjuju politički stavovi u granicama političke tolerancije i ono što je bitno da se time pokaže i jedinstvo i politička stabilnost Srbije”, rekao je Dačić.

On je novom sazivu Narodne skupstine poželeo puno uspeha i da sve to što se bude radilo bude na dobrobit i u interesu Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: