Podeli vest

Jučerašnja posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu morala je da se održi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Jučerašnja posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu, je predviđena Ustavom Srbije i bilo bi kršenje Ustava da nije sazvana, jer je prethodni mandat predsedniku trajao do 31. maja i sednica je morala da se održi, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je na TV Prva pojasnio da je sadašnji saziv skupštine jedini koji imamo, da on ne može donositi zakone ali da može da obavlja druge aktivnosti van donošenja zakona.

Povodom kritika opozicije da je predsednik zakletvu položio pred poslanicima starog saziva, Dačić je rekao da je to što još nemamo novi parlament rezultat poništavanja izbora i traženja da se ponovo glasa.

” Kažu država je nesposobna i nema nove skupštine, a ljudi treba da razumeju da je ovolika dužina čekanja prouzrokovana različitim žalbama, tužbama i sudskim odlukama, a mogućnost za njih je otvorena upravo putem dijaloga vlasti i opozicije. To su bili zahtevi evropskih institucija i parlamentaraca da se produže određeni rokovi za podnošenje prigovora i žalbi, pa sada na svaku odluku imate rok od 72 sata da neko razmisli da li će da podnese žalbu, tužbu ili prigovor”, rekao je Dačić.

Naveo je da sada postoji specifična situacija u Velikom Trnovcu gde su se već tri puta ponavljali izbori.

Jedan deo Albanaca opet traži poništavanje i poslednjeg glasanja i kako je krenulo to može da traje unedogled, a naš je interes da se to završi što pre”, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje koji su rokovi da se konstituiše skupština i formira Vlada Srbije, rekao je da kada se završi glasanje u Velikom Trnovcu, onda Republička izborna komisija mora da objavi konačne rezultate, na šta opet ima rok za žalbu, a kada se to završi onda je rok od 30 dana za održavanje konstitivne sednice parlamenta nakon čega je rok od 90 dana da se formira vlada.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: