Podeli vest

Ivica Dačić uručio je prvim Amerikancima dva Tesla diplomatska pasoša Ridu Benu i Kajli Džun.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Dačić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas u sklopu obeležavanja “Tesline godine Teslinog naroda” prvim Amerikancima dva Tesla diplomatska pasoša Ridu Benu i Kajli Džun koji su završili Prinston odnosno Kolumbija Univerzitet.

“Dačić je u okviru javne i naučne diplomatije Tesla diplomatske pasoše uručio prvim Amerikancima, pripadnicima Teslinog naroda – sa Prinston i Kolumbija Univerziteta koji su Fulbrajtovi stipendisti i borave u Beogradu i Londonu na Kembridž univerzitetu, a nakon što su obavili stažiranje u Beloj kući”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsećaju da su Dačić i ambasador SAD Kristofer Hil potpisali 5. januara Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, tako da se očekuje i stažiranje mladih iz SAD u Beogradu, kao i odlazak na diplomatsku akademiju Stejt departmenta.

Rid Ben i Kajla Džun će kao ambasadori Tesline godine snimiti spot sa kolegama iz Studentskog centra izvrsnosti Mašinskog fakulteta iz timova “Drumska strela” i “Beoavia” a koji proizvode studentsku Fomulu 1 i izrađuju dronove i rakete.

Tesla diplomatske pasoše primli su i direktor Studentskog centra za izvrsnost Bogdan Čarapić i šef stidenskog tima Beoavia David Cvetković.

Dačić je na inicijativu srpske naučne dijaspore 12. januara na dana kada je Tesla 1895. godine na Nijagarinim vodopadima pustio u pogon prvu hidrocentralu na planeti i osvetlio čovečanstvo, proglasio “Teslinu godinu Teslinog naroda”, a povodom osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu (1943-2023) koji je osvetlio čovečanstvo i ugradio sebe u temelje moderne tehnološke civilizacije.

Kako naglašavaju iz MSP cilj obeležavanja “Tesline godine Teslinog naroda” je promocija dostignuća Nikole Tesle, američkog inovatora srpskog porekla i srpske naučne dijaspore, kao i jačanje odnosa Srba i Amerikanaca – Teslinog naroda pošto je bio američki pronalazač srpskog porekla.

Prvi imenovani ambasador Tesline godine Teslinog naroda je David Vujić, poslednji iz grupe srpskih inženjera Serbo 7, Apolo11, NASA svemirske agencije i počasni predsednik Tesla naučne fondacije iz SAD, zatim tu su i Dejan Ilić, čuveni inovator sa 680 registrovanih patenata, legenda Holivuda i ambasador Fudbalskog saveza Srbije Den Tana, američka pijanistkinja srpskog porekla Marina Arsenijević, kompozitor i autor Tesline Rapsodije za Teslin narod, čuvena britanska producentkinja srpskog porekla Gabrijela Tana iz Londona i mnogi drugi, čija će imena biti objavljivana tokom Tesline godine.

U okviru 2023, godine Teslin narod obeležava više važnih godišnjica, 80. godina sećanja na Teslu, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije započinje obeležavanje 135 godina od osnivanja odeljenja za škole i crkve izvan Srbije, preteče odeljenja za migracionu politku i dijasporu MSP.

Svečanost uručivanja pasosa uprilčena je u Muzeju srpske diplomatije u foajeu Nikole Tesle unutar Kabineta nobelovca Ive Andrića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: