Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije rekao je danas da je predlaganje rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, pokušaj da se izbegne veto Rusije, ali i da postoji pitanje legaliteta jer se o temama o kojima raspravlja Savet bezbednosti UN (SB UN) ne može se raspravljati pred GS UN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Daćič

dačić
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Dačić je za TV Prva rekao da se je na sastanku predstavljen tzv. nulti nacrt rezolucije i da su sastanku mogle da prisustvuju sve misije u UN.

“Zanimljivo je da su mnoge misije postavile pitanje zašto se sada raspravlja i kako se sada od jednom pojavilo to pitanje. Kad su ovakve stvari u pitanju, u UN se uglavnom pokušava da se to usvoji konsenzusom. Uostalom bio je samo jedan slučaj kad se o tome donosila odluka i to je bila u pitanju Ruande. Ali i to je bilo pre donošenja opšte rezolucije, univerzalne rezolucije o genocidu i kada je uveden 9. decembar. Nakon toga nikada se nije desilo da neki pojedinačni primer bude predmet neke rezolucije u Generalnoj skupštini”, rekao je Dačić.

On je naglasio da pored nedostatka konsenzusa u UN i u samoj BiH ne postoji konsenzus po ovom pitanju.

“Veliki broj delegacije se osvrnao na to da ne postoji konsenzus u samoj Bosni i Hercegovini, da predsedništvo nije donijelo odluku i da to je samostalna akcija muslimanskog i hrvatskog i šefa misije”, rekao je Dačić.

On je dodao da postoiji i pitanje legaliteta jer po povelji UN o teme o kojima raspravlja Savet bezbednosti UN (SB UN) ne može se raspravljati pred Generalnom skupštini bez dozvola SB UN.

“Savet bezbednosti nije dao dozvolu, naprotiv, oni su odbili to jer je Rusija stavila veto. Ovo je pokušaj da se izbegne veto, da se dođe na GS UN. Kad se tome doda da se rezolucija predlaže pod tačkom dnevnog reda koji se odnosi na kulturu mira, sećanja, i za koju je potrebna prosta većina, a ne dvotrećinska većina”, naglasio je Dačić.

Dačić je pojasnio da se odluke u GS UN o važnim pitanjuma uvek donose dvotrećinskom većinom.

Uloženo dosta primedbi na tzv. nulti nacrt rezolucije o Srebrenici

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije rekao je danas da je na zatvorenom sastanku pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) predstavljen tzv. nulti nacrt rezolucije o Srebrenici i da su predstavnici mnogih misija uložili dosta primedbi i postavili pitanje zašto je u ovom trenutku to pitanje uopšte došlo pred GS UN.

“Zanimljivo je da su mnoge misije postavile pitanje zašto se sada raspravlja i kako se sada odjednom pojavilo to pitanje. Kad su ovakve stvari u pitanju, u UN se uglavnom pokušava da se to usvoji konsenzusom. Uostalom bio je samo jedan slučaj kad se o tome donosila odluka i to je bila u pitanju Ruanda. Ali i to je bilo pre donošenja opšte rezolucije, univerzalne rezolucije o genocidu i kada je uveden 9. decembar. Nakon toga nikada se nije desilo da neki pojedinačni primer bude predmet neke rezolucije u Generalnoj skupštini”, rekao je Dačić za TV Prva.

On je naglasio da pored nedostatka konsenzusa u UN, konsenzus ne postoji ni u samoj BiH.

“Veliki broj delegacija se osvrnuo na to da ne postoji konsenzus u samoj Bosni i Hercegovini, da predsedništvo nije donelo odluku i da je to samostalna akcija muslimanskog i hrvatskog člana Predsedništva, kao i šefa misije (pri UN Zlatka) Lagumdžije”, rekao je Dačić.

On je dodao da postoji i pitanje legaliteta, jer po povelji UN, o temama o kojima raspravlja Savet bezbednosti UN (SB UN) ne može da raspravlja Generalna skupština bez dozvole SB UN.

“Savet bezbednosti nije dao dozvolu, naprotiv, oni su odbili to, jer je Rusija stavila veto. Ovo je pokušaj da se izbegne veto, da se dođe na GS UN. Treba dodati da se rezolucija predlaže pod tačkom dnevnog reda koja se odnosi na kulturu mira, sećanja, i za koju je potrebna prosta većina, a ne dvotrećinska većina”, naglasio je Dačić.

Dačić je pojasnio da se odluke u GS UN o važnim pitanjima uvek donose dvotrećinskom većinom.

Dačić dodaje da se članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić sada nalaze u Njujorku, kako bi, kako je ocenio, prikrili nelegalnost donošenja rezolucije.

“I oni se predstavljaju kao Predsedništvo. Oni pišu na memorandumu Predsedništva. Znači, oni se obraćaju zemljama. Mi šaljemo tekst (srpskog člana Predsedništva) Željke Cvijanović. Ali to ispadne kao da je manje vredno, nego što su oni napisali. I mnoge zemlje koje ne znaju situaciju misle da je to zaista nešto stvarno legalno”, rekao je Dačić.

Dodao je da Cvijanović hoće da dođe u Njujork, ali je pitanje da li će dobiti vizu, jer se nalazi na američkom spisku za sankcije.

Naveo je da će se Srbija boriti da se rezolucija ne usvoji, ali ističe da to nije borba protiv Bošnjaka ili Hrvata, nego protiv sponzora rezolucije, u koju, kako je rekao, spadaju najmoćnije zapadne zemlje.

Dačić je poručio da će Srbija motivisati sve njene prijatelje i one koji poštuju međunarodno pravo, da shvate da je donošenje ove rezolucije politizacija.

“Svako treba da odgovara za zločine, ali ovo je jedna čista politizacija i Srbi ne zaslužuju zbog svoje istorije i zbog svega, da pored Huta budu definisani kao jedini narod koji se nalazi u nekoj rezoluciji UN”, rekao je on.

Dačić kaže da se zločin u Srebrenici zloupotrebljava, kako bi postao simbol celog rata i kako bi “ispalo” da nije bilo drugih žrtava, osim srebreničkih.

Na komentare da donošenje rezolucije neće imati posledice po Srbiju, Dačić je ukazao da, čim se taj termin upotrebljava, nekih posledica mora biti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ