Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je predstojeća sednica Saveta Evrope, na kojoj treba da se razmatra prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, sazvana da bi se tzv. Kosovu obezbedila nezavisnost i da je nastavak onog što je počelo NATO agresijom na SR Jugoslaviju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

”To je samo nastavak svega onoga što je započelo na jučerašnji dan, pre 25 godina. Oni prosto ne mogu da veruju da se jedna ovako mala zemlja kao što je Srbija bori da se na međunarodnom planu ne realizuje ta puna nezavisnost Kosova. I oni se čude kako je to moguće da zemlje povlače priznanje. Evo, danas, 109 zemalja ne priznaje Kosovo, 84 ga priznaje”, rekao je Dačić novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je istakao da je iz međunarodne zajednice traženo od Prištine da formira Zajednicu srpskih opština na KiM, ali da se od toga odustalo i da je pokrenuta procedura o prijemu Prištine u Savet Evrope. Dodao je da je izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani dala pozitivno mišljenja za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope. Dačić je naveo da če mišljenje Bakojani naići na odobravanje, pošto je najveći broj zemalja pod uticajem Zapada priznao nezavisnost tzv. Kosova.

”Nakon toga u aprilu bi verovatno išli na Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, znači očekuje nas jedan težak period i, naravno, period kada vi zaista treba da preispitujete koji su to principi uopšte na kojima sve to počiva. Ako više nije bitno da li je neka država međunarodno priznata ili ne, ako više nije bitno da li neki deo teritorije može da se otcepi i da postane član Saveta Evrope, gde je kraj svemu tome? Ili neko misli da to može da važi samo za Srbiju? Mi ozbiljno razmišljamo kako da se ponašamo u jednoj situaciji kada se grubo krše međunarodi principi”, rekao je Dačić.

Istakao je da se, s druge strane, mora voditi računa o međunarodnom položaju Srbije.

”Ono što je sigurno je to da Kosovo neće moći da uđe u Ujedinjene nacije, sve dok imamo naš čvrst stav, naše rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, a to je da mi nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!