Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je rekonstrukcija kretanja Miloša Žujovića, koji je ranio pripadnika Žandarmerije kod izraelske ambasade, pokazala da je juče prvo došao do sinagoge u Beogradu i da je moguće da mu je to bila prva meta, ali je nastavio dalje zbog velikog broja pripadnika policije oko sinagoge.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

“Ovaj teroristički akt je sasečen u početku… Zato i kažem da je naša policija, herojskim činom našeg pripadnika Miloša Jevremovića u startu sprečila dalje tok ovog terorističkog akta”, rekao je Dačić novinarima, posle obilaska u Urgentnom centru pripadnika Žandarmerije Jevremovića, koga je Žujović juče ranio samostrelom.

Naveo je da je rekonstrukcijom kretanja Žujovića, otkada je juče ujutru došao autobusom iz Mladenovca na autobusku stanicu u Beogradu, ukazano da prvo je išao do sinagoge, ali pošto je tamo bila policija, nastavio je dalje do izraelske ambasade.

“Država Srbija je pokazala da može da zaštiti, ne samo bezbednost zemlje već i diplomatska konzularna predstavništva koja se nalaze u našoj zemlji”, poručio je Dačić.

Dodao je da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija u Srbiji, da je istraga pokazala da je supruga Žujovića napustila zemlju dva dana pre njegovog terorističkog napada i otišla je u rodnu Crnu Goru, kao i da je prilikom pretresa kuće u Mladenovcu policija pronašla račun za samostrel koji je Žujović kupio u radnji u Zemunu, za 6.900 dinara.

Objasnio je da samostrel spada u D kategoriju oružja, za čiju kupovinu nije potrebna dozvola nadležnih organa.

Podsetio je da su privedena lica za koje se sumnja da su ekstremisti, Igor Despotović koji je i sam konvertit u islam i koji je osuđivan za pozivanje na džihad, Kemal Begović iz Novog Pazara u čijem je domu prilikom pretresa pronađen prsluk sa zastavom Islamske države, kao i državljanin BiH, Haris Šundo iz Goražda, koji nema odobren boravak u Srbiji.

“Na tim lokacijama pronađeni su videozapisi u kući jednog od ljudi koji je bio predmet pretresa. Videozapis, gde se sa nožem u ruci zaklinje na vernost islamskoj državi. Tužilaštvo je reklo da tu nema elementa krivičnog dela. Naše mišljenje je da je to krivično delo. Jer pripadnost terorističkoj organizaciji Islamske države mora da bude krivično delo”, dodao je Dačić.

Ponovio je da će i narednih dana ostati na snazi crveni nivo opasnosti od terorizma.

Naveo je i da se traga za još jednim licem, za koga je rekao da će biti sigurno pronađen.

Dačić je ukazao da se centar za vehabizam za Balkan nalazi u Austriji i da odatle dolazi logistička podrška vehabijama.

Ponovio je da će Srbija tražiti od Crne Gore da obavi razgovor sa Žujovičevom suprugom, koja se trenutno tamo nalazi.

Dačić je obišao povređenog pripadnika Žandarmerije u Urgentnom centru zajedno sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom, kome je zahvalio što je obišao ranjenog Jevremovića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: