Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je današnji govor predsednika Aleksandra Vučića nacija najjači govor koji je održao neki srpski predsednik na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Ocenio je da je ovo veoma značajan dan za Srbiju, jer je istakla privrženost principima Povelje UN i jasno predstavila svoju poziciju kad je reč o najvažnijem pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

On je u izjavi za Tanjug na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN istakao da misli da je to za Srbiju od krucijalnog značaja, zato što je, kako je naveo, Vučić sažeo glavni problem, a to je tumačenje principa zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta dvostrukim standardima.

“Sa aspekta desetogodišnjeg iskustva kao premijera i ministra spoljnih poslova, slušajući govore pre toga, mogu da kažem da je ovo najbolji i najjači govor koji je održao neki srpski predsednik ovde u zgradi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, ocenio je Dačić.

Ukazao je na to da se velike sile s jedne strane zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine, a kad se pomene Srbija, govore da to nije ista stvar, što, kako je rekao, govori o odsutnosti osećaja da su to univerzalni principi. On je dodao je da je predsednik Srbije podsetio da je suština problema kršenje osnovnog principa teritarijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i relativizacija toga tako što su neke zemlje priznale KiM.

“Ključna je njega rečenica da ovo treba da važi za svaku članicu UN bez izuzetka. Tako da, svako ko se obraća Srbiji sa nekim iracionalnim zahtevima treba da bude svestan da Srbija nije menjala mišljenje, da mi poštujemo princip teritorijalnog integriteta i da smo mi žrtva kršenja tog principa”, upozorio je Dačić. Prema njegovim rečima, to sve dovodi do toga da 10 godina nakon potpisivanje Briselskog sporazuma Priština odbija da sprovede taj sporazum, formira Zajednicu srpskih opština, a pritom izlaže srpski narod koji na Kosovu i Metohiji živi na ivici egzistencije, fizičkim pretnjama, hapšenjima, ranjavanjima, zatvaranjima, blokadi administrativnih prelaza.

“Mislim da mnogi ne shvataju ozbiljnost situacije na KiM. Siguran sam da je ogromna većina graćana danas sa zadovoljstvom i velikim ponosom mogla da sluša govor predsednika Vučića i da kaže da je to ono što i oni misle”, rekao je Dačić.

S druge strane, on je primetio da je jedan deo opozicije baš na današnji dan to iskoristio za promovisanje svojih političkih dogovora, kao da nisu mogli da pronađu neki drugi dan za svoje okupljanje koje je, prema oceni Dačića, odraz političke slabosti. On je istakao da, kad imate potrebu da se toliko partija okupi na jednom mestu, postavlja se pitanje koliko pojedinačno svaka od njih vredi.

“Začuđuje me indolentnost prema problemima Srbije i nezainteresovanost za pitanje Kosova i Metohije, kao i lakonski odgovori da je to pitanje demokratije i pomirenja, kao što su govorili posle 5. oktobra 2000. godine da će posle odlaska Slobodana Miloševića situacija biti rešena” rekao je ministar, podsetivši da se situacija iz dana u dan sve više komplekovala i na kraju je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije.

“Mi poštujemo Povelju Ujedinjenih nacija, mi imamo evropski put, ali isto tako to ne može biti na štetu odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima koji nam, između ostalog, pružaju podršku u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, poručio je Dačić. Dodao je da, s jedne strane ima poziva na očuvanje teritorijalne celovitosti, a sa druge strane poziva da se prizna Kosovo i Metohija i naveo da je “važno biti protiv Srbije, a ne za principe”.

Prema rečima Dačića, pozicija Srbije je čvrsta i jaka kad je reč o podršci zemalja politici Srbije, a na osnovu razgovora koje su Vučić i on imali u Njujorku, odnosi su učvršćeni i nema naznaka da će doći do bilo kakvih promena u poziciji Srbije. Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je tzv. Kosovo u UN bilo prisutno “u hodnicima i tako što ih je neko pustio da uđu”, a u sali gde se odlučuje govorio je predsednik Srbije.

“To će ostati tako zato što Kosovo nikada ne može da uđe u UN, zato što je većina zemalja protiv, ne samo Rusija i Kina, a od ukupnog broja članica, 193, oni ne mogu da dobiju više od 84 glasa. Naša pozicija tu je jasna i čvrsta”, istakao je on.

Ocenio je da je ovo značajan dan za Srbiju, a Vučićev govor predstavlja i program zvanične politike države, koji, kako je ocenio, podržava o ogromna većina građana. Dodao je da je najupečatljivija poruka specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je pozvao Prištinu “da se urazumi”, a Srbiju “da bude strpljiva i konstruktivna”, iz čega je, kako je naveo, jasno ko je kriv za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

“Ovde je reč o tome da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ugrožava mir, stabilnost, živote ljudi i njihovu egzistenciju blokadom prelaska robe preko administrativnih prelaza, stvaranjem atmosfere da tu nema opstanka za Srbe. Mi se tome suprotstavljamo”, poručio je Dačić.

On je zaključio da su se u Njujorku čule jasne poruke da su sve kritike uperene prema Prištini, koja, kako je objasnio, mora da sprovede ono što je potpisano pre 10 godina i da krene u normalizaciju odnosa sa Beogradom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.