Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da je Srbija zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN predala zbog opšte situacije na KiM, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug video

“Šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović predao je zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti. Zahtev za hitnu sednicu je predat predsedavajućem, to je Gvajana. Taj zahtev se može usvojiti i bez glasanja, znači bez primedbi, ali ako neko zatraži, može i da se glasa o svemu tome, zato što je to praksa koja je uvedena u poslednjim godinama. Mi računamo na situaciju takvu da bi sve zemlje trebalo same od sebe prihvatiti održavanje ove sednice”, rekao je Dačić nakon ministarskg sastanka o Zapadnom Balkanu u Rimu.

Dačić je dodao da je u obrazloženju zahteva za hitnu sednicu stoji cela hronologija i opis trenutne situacije na KiM.

“Mi ćemo veoma brzo imati odgovore na sva ova pitanja. Ambasador Gvajane će sigurno sazvati sastanak gde će se ovo pitanje razmotriti. Ja sam razgovarao sa svojim kolegama i pričao sa predsednikom jutros. Deo koji je sada na redu, jeste deo onoga čime se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi predsednik je pripremio sve ostalo, sa čim idemo na sednicu”, rekao je Dačić.

Zaštita suvereniteta je prvi prioritet Srbije koji ne sme da ugrozi

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da je prvi prioritet Srbije zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da ne može da ga ugrozi kako bi sprovela određene odluke koje nisu u njenom interesu.

Dačić je to rekao nakon ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu, odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija može da računa na sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan vrednog šest milijardi evra, imajući u vidu da je delimično uslovljena saglasnošću sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

“Sve zavisi od toga šta će se nalaziti na kom nivou kao spoljna i bezbednosna politika Evropske unije. Srbija ima nekoliko prioriteta. Prvi je prioritet zaštite našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Mi ne možemo sada da kažemo da nas taj princip ne zanima zbog nekih drugih razloga. Mi ne možemo sada da dovedemo u pitanje naš teritorijalni integritet i suverenitet time što bismo sprovodili određene odluke koje nisu u našem interesu. Sve drugo je nebitno”, rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija ne može tek tako da uvodi sankcije i da na taj način ugrozi svoju međunarodnu poziciju i prijateljstva sa nekim zemljama.

“Sve zavisi šta je u pitanju. Kad su zemlje naši prijatelji u pitanju, mi ne možemo sad da kažemo, ‘izvinite, nije ništa lično, ali mi moramo da glasamo za te sankcije’. Nešto moramo, ali nešto i ne smemo, zato što imamo deo koji se tiče zaštite naših nacionalnih i državnih interesa”, zaključio je Dačić.

Želimo evropske integracije, priznanje Kosova neprihvatiljivo

“Kada su evropske integracije u pitanju, mi nemamo suštinsku primedbu. Želimo da budemo u evropskim integracijama. Jedino što ne možemo da prihvatimo jeste da one budu uslovljene priznanjem Kosova. Sa druge strane, raduje nas svaka ideja o tome kako da se ekonomski ojača Zapadni Balkan. Ako ima konkretnih ideja, mi ćemo u svemu tome da učestvujemo”, rekao je Dačić u Rimu, gde prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana”.


Dodao je da Srbija nije protiv dijaloga, naprotiv, ali da traži da se svako vrednuje prema zaslugama, odnosno da se ne brane oni koji opstruišu dijalog, koji rade sve ono što je štetno i negativno i time ugrožavaju ne samo dialog, nego i mir i stabilnost u regiona.


Kako je rekao, Srbiju zanima i kako da se spreče moguće negativne posledice toga što neko pokušava da delove Ohridskog sporazuma, koje Srbija nije prihvatila, protumači kao priznanje ili članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama i stavi te delove u Pregovaračko poglavlje 35 o pridruživanju EU.
“Time bi se praktično ugrozile evropske integracije. Time bi evropske integracije bile uslovljene priznanjem Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo”, naveo je Dačić.


Kada je reč o Slovačkoj i njihovom nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da je njihova pozicija prilično jasna i da nova vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom i novim ministrom spoljnih poslova Jurajem Blanarom veoma otvoreno govori da Slovačka neće promeniti svoju odluku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.