Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić završio je jednodnevnu posetu Beču, a sa austrijskim zvanicnicima se saglasio da dve zemlje ostvaruju dobru saradnju na mnogim poljima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ARHIVA

Poslednji u nizu sastanaka imao je sa ministrom za međunarodnu i evropsku saradnju Aleksanderom Šalenbergom s kojim je zajedno najavio da će dve zemlje sledeće godine obeležiti vek i po diplomatske saradnje.

Dačić je u Beču ocenio da po onome što je Srbija uradila u primeni sporazuma i dogovora o kosovskom pitanju, ali i drugih poput ukidanja viza za neke zemlje u cilju smanjenja ilegalnih migranata, smatra da je Srbija trebalo odavno da bude članica EU.

On je na konferenciji za štampu sa austrijskim kolegom istakao da u toj zemlji živi veliki broj Srba i pozvao ih da se aktivnije uključe u politički život.

Dačić se tokom posete sastao sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgagom Sobotkom, a na konferenciji za medije koja je kasnije održana rekao je da je austrijski predsednik parlamenta najavio skoru posetu Srbiji.

Dačić je u Beču razgovarao i sa genetalnom sekretarkom OEBS Helgom Šmit o odnosila Srbije i te organizacije.

Strateško opredeljenje Srbije EU integracije, zaslužujemo napredak

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beču da su strateško opredeljenje Srbije evropske integracije, kao i da zaslužuje napredak, a povodom evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine rekao da je preduslov dalje implementacije formiranje ZSO.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Aleksanderom Šalenbergom rekao da Srbija očekuje da se Zajednica srpskih opština formira, ali je izrazio bojazan da Priština neće realizovati preuzete obaveze.

Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan još pre 10 godina i da je u njemu stajala obaveza formiranja ZSO, ali da to do danas nije sprovedeno. Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učinio veliko napor u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da je uz to uspeo da sačuva nacionalne i državne interese Srbije.

“Preduslov za bilo kakvu dalju implementaciju evropskog predloga je formiranje ZSO” , rekao je Dačić i dodao da je Srbija saglasna da implementira evropski predlog do crvenih linija koje su jasno rečene, a to je da nema priznavanja tzv. Kosova i nema stolice u UN. Srpski ministar diplomatije naglasio je da očekuje da će EU umeti da ceni konstruktivnost Srbije i da otvori nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

“Srbija zaslužuje napredak u EU integracijama i otvaranje klastera. Ako neće sada a kada će”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da Srbija bez presedana poštuje principe međunarodnog prava, odnosno teritorijalni integritet i suverenitet svake države, tako i Ukrajine, ali je dodao da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji zbog svojih interesa koji su između ostalog i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Tačno je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali je tačno i da je obim spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije smanjen, dok je u nekim zapadnim zemljama koje su i uvele sankcije Rusiji povećan”, rekao je Dačić.

Prethodno je njegov austrijski kolega Šalemberg rekao da od Srbije kao kandidata za EU Austrija očekuje da usaglasi spoljnu politiku sa zemljama EU po pitanju sankcija Rusiji. Austrijski ministar je objašnjavajući razliku između situacije na KiM i u Ukrajini izneo tvrdnju da je na KiM devedesetih bilo genocida. Na to je Dačić upitao kako je to moguće kada se govori o Albancima i naveo primer Prištine gde je pre devedestih živelo, kako je rekao, 40.000 Srba, a sada ih je “svega stotinak”.

“Kakav je to genocid, kada nas koji smo navodno vršili genocid ima manje u odnosu na one kojih ima 10 puta više”, upitao je Dačić i podsetio na neke istorijske činjenice, pa i to, kako je rekao, da su oni koji su sa “islamskom zastavom došli do Beča prešli preko Kosova i borili se sa Srbima”.

Uprkos razlikama u pojedinim stavovima, ministri su se složili da je saradnja dve zemlje na veoma visokom nivou, a austrijski zvaničnik je istakao da je Beč po broju stanovnika “četvrti srpski grad”.

Istakli su dobru privrednu saradnju i da je Austrija treći najveću investitor u Srbiji. Pre sastanka sa Šalenbergom, Dačić se sreo i razgovarao sa predsednikom Parlamemta Austrije Volfgangom Sobotkom kao i sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmit.

Srbija i Austrija sledeće godine obeležiće vek i po bilateralnih odnosa, koji su uspostavljeni 1874. godine, te su se ministri saglasili da bi taj jubilej trebalo zajednički obeležiti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: