Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u Evropsku uniju, ali i da isto tako očekuje “uzvraćenu ljubav” od Evropske unije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dačić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ARHIVA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti, posle Balkanskog foruma na kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Albanije i Severne Makedonije, da nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u Evropsku uniju, ali i da isto tako očekuje “uzvraćenu ljubav” od Evropske unije.

Dačić je zahvalio Mađarskoj na podršci, dodajući da je ta zemlja najveći zagovornik proširenja Evropske unije i koja često govori o Srbiji kao zemlji koja je zaslužila članstvo u EU, navodeći da je to zahvaljujući odnosima između rukovodstva dve zemlje, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, ali i veliki lični doprinos šefa mađarske diplomatije, Petera Sijarta.

Ministar Dačić je preneo novinarima da je na forumu, na kojem su bile i njegove kolege iz regiona, rekao da očekuju da “EU voli nas koliko mi volimo nju”, odnosno, kako je objasnio, nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u EU i gde ima više podrške nego na Zapadnom Balkanu.

“Nažalost, bili smo suočeni sa raznim vrstama pokretnih meta, isticanja novih zahteva. Ja sam potpisao Briselski sporazum i 10 godina nije realizovan. Severna Makedonija je promenila ime, pa opet ništa”, rekao je Dačić i ocenio da dolazi i do određenog zamora, ali i da u EU postoji mišljenje da je ne treba širiti dok ne reši svoje probleme.

“Mi i dalje ostajemo zaintresovani za članstvo u EU”, poručio je Dačić.

Kaže da je u Budimpešti bilo reči i o pitanjima migranata, uz ocenu da ne postoji jedinstvena politika EU prema tome, odnosno nema jedinstven pristup što rezultira lošim branjenjem granica.

Navodeći da je rat u Ukrajini tema broj jedan u svetu, Dačić je rekao da je to uporedio sa pitanjem našeg suvereniteta, te primetio da postoji jedna kriza međunarodnog poretka u smislu da kada se jednom prekrše principi onda svaka velika sila može principe da tumači na svoj način, a to dovodi do obesmišljavanja institucija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: