Dačić je za Tanjug rekao da je održana sednica Biroa u cilju pripreme sednice Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu i da na njoj nije pokretano pitanje zahteva takozvanog Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Dačić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija uspela da pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope odloži na neko vreme.

On je za Tanjug rekao da je održana sednica Biroa u cilju pripreme sednice Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu i da na njoj nije pokretano pitanje zahteva takozvanog Kosova za članstvo u toj organizaciji.

“Uspeli smo u svojim namerama da to ne bude sutra na dnevnom redu. Sutra ujutru od 9.30 sati je sednica Komiteta ministara i već prilikom usvajanja dnevnog reda ćemo znati da li će ostati onako kako je danas.

Irci su nam obecahali da to pitanje neće biti pokrenuto na sednici i zaista se to desilo. To naravno ne znači da neko možda sutra neće pokrenuti to pitanje na samoj sednici, ali je mala verovatnoća da se to desi bez neke ozbiljnije pripreme”, rekao je Dačić.

On je preneo da je u prethodnim danima imao intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Republike Irske.

“Pre sat vremena razgovarao sam sa irskom ambasadorkom koja me je obavestila i prenela mi informaciju od irskog ministra spoljnih poslova da Republika Irska kao predsedavajuća i pored najava da se to može desiti, neće pokretati i otvarati pitanje početka procedure za prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope”, rekao je ministar.

Dačić je ocenio da je to pozitivna informacija, ali i da se sutra završava predsedvanje Irske Savetom Evrope.

“U narednom periodu predsedvajući će biti Island, što znači da moramo da radimo na tome da sprečimo da se to desi na nekom od narednoh sastanaka”, naglasio je Dačić.

On je istakao i da Srbija mora najozbiljnije da nastavi borbu za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

“Pre svega kroz ukazivanje na to da je ovo jedan presedan i nesvakidašnji slučaj, bez obzira što možda postoji i adekvatna većina koja je priznala jednostranu nezavisnost Kosova. Ovo bi bilo prvi put da se neko prima u članstvo SE, a da nije verifikovao svoj status nezavisne države kroz UN”, rekao je Dačić.

On je dodao, da bi, sa druge strane to moglo da predstavlja poziv za sve separatiste širom Evrope da pošalju slične zahteve u Strazbur.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ