Podeli vest

Najavljeno poništavanje vladine odluke o priznavanju tzv. Kosova u parlamentu Zete ne može imati pravno dejstvo, već je u pitanju isključivo politička odluka, rekli su sagovornici podgoričkog Dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Budva - Crna Gora
Foto: Bilten/M.M.

Nakon najave iz zetske opštine, nije isključeno da će i druge opštine slediti njen primer, piše portal podgoričkog dnevnika. Iz odborničkog kluba “Za budućnost Zete”, predvođenog Demokratskim frontom (DF), saopšteno je da će na narednoj sednici lokalne skupštine biti usvojena deklaracija o poništenju i nevaženju odluke o priznanju tzv. Kosova na teritoriji te opštine.

Kako su za Dan nezvanično rekli iz većine opština u kojima je Demokratski front na vlasti, još uvek nisu sigurni, ali nije nemoguće da se tako nešto razmotri i desi u narednom periodu.

Kako objašnjavaju, takve inicijative predlažu odbornički klubovi lokalnim skupštinama. Međutim, piše Dan, malo ko je želeo da javno govori o tome, jer, kako ističu, to je škakljiva tema i ne žele da izlaze u medije pre preduzimanja konkretnih koraka. Predsednik Opštine Zeta Mihailo Asanović rekao je da će deklaracija o “otpriznavanju” Kosova biti predata u toku ove nedelje, ali zasad još uvek ne zna kada tačno. On je nedavno poručio da veruje da će takvu deklaraciju doneti i druge opštine u kojima DF ima većinu. Taj savez, osim u Zeti, ima svoje ljude na čelu u još pet opština – Nikšiću, Budvi, Pljevljima, Beranu i Mojkovcu, dok u još nekoliko opština učestvuje u vlasti.

Funkcioner Nove srpske demokratije (NSP) i predsednik Udruženja “Kosovski božuri od Nikšića grada” Ilija Miljanić za kaže da je višedecenijska politika uticala na to da se Crna Gora ne pita ništa o Kosovu i Metohiji, kao ni i o drugim odlukama, jer je to u rukama SAD.

“Sve pojedinačne mogućnosti za povlačenje inicijative o priznanju Kosova i Metohije više su nego dobrodošle. Ali, prethodna crnogorska vlast sledi prozapadnu politiku koja je u rukama SAD i oni su apsolutno u tom d‌elu globalizma i nemaju svoje mišljenje, već čistu kopiju ambasada koje se o svemu pitaju u Crnoj Gori, tako da su oni taoci koji su zarobljeni u delu slobodne misli”, kazao je Miljanić i dodao da je Crna Gora pod okupacijom NATO pakta jer on donosi šire odluke.

On smatra da bi dobro bilo da i Opština Nikšić sledi Zetu i nada se da će nakon donošenja odluke o slavi grada povući i druge potrebne poteze.

“Nikšić ima drugačiju strukturu vlasti, jer ovd‌e postoje mnoge proevropske partije. jesu problem Nova srpska demokratija i Socijalistička narodna partija (SNP), već je problem Pokret za promjene (PzP), koje je prozapadno i natovsko krilo i koje u Frontu uživa privilegije. To je partija koja nema nikakvu masovnost i koja ima ispod 1000 glasača u Crnoj Gori, ali su trenutno u fazi da mogu da ucenjuju. Što se tiče ostalih korisnih partnera, svi uče školu građanske formacije, gd‌e imamo i SNP, koji nije daleko od toga da se priključi NSD-u. Što se tiče Demokratske Crne Gore, nije sporan njihov segment u Nikšiću, ali oni neće doneti odluku bez opšteg konsenzusa na nivou partije i iz tih razloga sumnjam da će se ta mogućnost olako ostvariti u Nikšiću”, kaže Miljanić.

Advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta “Mediteran” Miloš Vukčević izjavio je za Dan da deklaracija Opštine Zeta o poništenju priznanja “Kosovo ne može proizvoditi pravno dejstvo, niti predstavlja pravno obavezujući akt”.

“U pitanju je klasičan politički akt koji ima za cilj da promoviše političke stavove pojedinih političkih partija u svrhu njihove predizborne kampanje. I sami predlagači inicijative su svesni da ona ne može proizvoditi pravno dejstvo i da opštine ne mogu donositi akte koji su u isključivoj nadležnosti vlade. Priznanje druge države je jednostrani akt države koja daje priznanje i to može raditi samo vlada, nikako opština”, pojasnio je Vukčević. Advokat Mitar Šušić ocenio je da je odluka koju je najavila Opština Zeta, sa jedne strane, nesumnjivo veran prikaz stava građana, ne samo Zete, već i čitave Crne Gore, po tom pitanju.

“S druge strane, pravno je, ako želimo da ostanemo u okvirima ustavnog poretka, potpuno irelevantna, jer nadležnosti opština u pogledu spoljnopolitičkih aktivnosti ne postoji. Dakle, ova odluka ne može proizvesti pravne posledice”, kaže Šušić. Kako je dodao, nesreća ovog društva i zemlje i proizilazi upravo iz činjenice da stavovi vlasti ne odražavaju interes naroda. “Oni zapravo predstavljaju čudnu mešavinu stvarnih, pretpostavljenih ili očekivanih naloga nekih drugih subjekata – zapadnih birokratija, ambasada i poslovnih krugova sa ove ili one strane zakona. U normalnim okolnostima, ovakva odluka jedne opštine bila bi samo loš i ustavno nerelevantan performans.

Međutim, u ovom momentu i u našem društveno-političkom ambijentu, ona je znakovito upozorenje ključnim donosiocima odluka da nedržavničko držanje i ignorisanje volje onih u čije ime vladaju mogu imati ozbiljne posledice”, istakao je Šušić. U pljevaljskoj lokalnoj upravi, gde je u toku formiranje nove opštinske vlasti, kažu da nemaju ingerencije da se bave vođenjem državne politike. “Opština Pljevlja ne vodi državnu politiku niti ima ingerencije za to”, rekao je predsednik Opštine Dario Vraneš.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: