Podeli vest

Beogradski list “Danas” preneo je na svom sajtu, kako navodi, poslednju poznatu verziju “evropskog predloga osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, za koji tvrdi da ga je dobio diplomatskim kanalima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

List “Danas” navodi da, u članu 4 piše da “Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime”.

“Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, eksplicitno se navodi u tom članu, od ukupno 10, navodi “Danas”.

List predstavlja predlog kao tekst “evropskog predloga osnovnog sporazuma Kosova i Srbije od 20.1.2023”, navodeći da u tekstu stoji da se “svesni svoje odgovornosti za održavanje mira, posvećeni doprinosu plodnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi, shvatajući da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i zaštita nacionalnih manjina, osnovni uslovi za mir, postupanje na osnovu istorijskih činjenica i bez prejudiciranja različitih stavova stranaka o osnovnim pitanjima, uključujući pitanje statusa, sa željom da se stvore uslovi za saradnju partija u korist naroda, dogovara sledeće” i potom daje 10 tačaka sporazuma.

Član 1 navodi se da će stranke međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava i da će obe strane međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

U članu 2 stoji da će se obe strane rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3 navodi da će u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane sve međusobne sporove rešavati samo mirnim sredstvima i da će se uzdržati od pretnje ili upotrebe sile.

U članu 4 stoji da stranke polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime, kao i da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5 navodi da će obe strane podržati njihove težnje da postanu članice Evropske unije.

U članu 6 stoji da, iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa. Navodi se i da su strane saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, odnosa u pravosuđu i provođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica i drugih oblasti.

Prema članu 7, kako se navodi, “obostrano se zalaže za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu. Kosovo. neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i Vlade Kosova”. Navodi se i da će stranke formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

U članu 8 stoji da će stranke razmeniti stalne misije i da će se one nalaziti u sedištu dotične vlade, dok će praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9 navodi da je obostrano konstatovana posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

U članu 10 stoji da će strane uspostaviti zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma i da obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma, objavljuje “Danas”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: