Podeli vest

Britanski premijer Boris Džonson suočiće se danas sa glasanjem o poverenju koje su tražili poslanici vladajuće Konzervativne stranke

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

džonson
Foto: Shutterstock

Kako je saopštio predsedavajući Komiteta 1922, Grejem Brejdi, pređen je prag od 15 odsto poslanika parlamentarne stranke koji traže glasanje o poverenju premijeru zbog čega će ono biti organizovano već u toku dana, prenosi Rojters.

“U skladu sa pravilima, danas će biti održano glasanje o poverenju od 18 do 20 časova. Glasovi će biti prebrojani odmah nakon toga. Saopštenje će biti objavljeno u dogledno vreme”, poručio je Brejdi.

Ukoliko bi DŽonson izgubio poverenje bio bi smenjen sa mesta premijera.

Glasanje o poverenju premijeru DŽonsonu, pružiće priliku da se okončaju višemesečne spekulacije o njegovoj vlasti, rekao je portparol DŽonsona.

“Večeras je prilika da se okončaju meseci spekulacija i dozvoli da vlada podvuče crtu i krene dalje”, naveo je portparol u saopštenju.

Takođe, kako je dodao, premijer pozdravlja priliku da iznese argumente pred članovima Parlamenta.

Podrška ministara

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da podržava premijera Borisa DŽonsona koga kasnije danas čeka glasanje o poverenju.

“Premijer ima moju stopostotnu podršku na današnjem glasanju i snažno ohrabrujem kolege da ga podrže”, napisala je ministarka Tras na Tviteru, prenosi Rojters.

Ona je poručila da je premijer DŽonson podržao oporavak zemlje od korona virusa i Ukrajinu suočenu sa, kako je rekla, ruskom agresijom.

“Izvinio se za napravljene greške. Sada se moramo fokusirati na ekonomski rast”, dodala je ona.

Britanski ministar finansija Riši Sunak takođe je rekao da podržava premijera DŽonsona uoči glasanja o poverenju kasnije danas.

“Od uvođenja vakcine protiv korona virusa do našeg odgovora na rusku agresiju, premijer je pokazao snažno rukovodstvo koje je našoj zemlji potrebno”, napisao je Sunak na Tviteru.

Dodao je da ga danas podržava, kao i da će nastaviti da ga podržava dok se fokusiraju na rast ekonomije, suočavaju sa troškovima života i otklanjaju posledice koje je ostavila pandemija korona virusa.

Britanski ministar za kabinetske poslove Majkl Gov takođe je rekao da podržava premijera DŽonsona uoči glasanja o poverenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: